Poštové protokoly

Rozmýšľate o tom, či používať POP3 alebo IMAP? Čo je to SMTP? Získajte viac informácií o rozdieloch medzi týmito protokolmi a rozhodnite sa, ktorý z nich bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám.


Protokoly SMTP, POP3 a IMAP a  slúžia na komunikáciu (prijímanie a odosielanie emailov) s poštovým serverom. Na pripojenie ich využíva  e-mailový klient (najpopulárnejšie sú Outlook, Thunderbird).  Zabezpečné verzie sú pop3.websupport.sk, imap.websupport.sk a smtp.websupport.sk (použité je SSL alebo TSL zabezpečenie)

SMTP a ako ho používať

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) slúži narozdiel od vyššie spomenutých protokolov na odosielanie emailov a zaisťuje tak doručenie pošty do schránky adresáta, ku ktorej môže užívateľ ďalej pristupovať, napr. pomocou protokolov  POP3 IMAP.

smtp.websupport.sk alebo smtp.m1.websupport.skport 465 zabezpečené pripojenie SSL
smtp.websupport.sk alebo smtp.m1.websupport.skport 587zabezpečené pripojenie TLS

Od 15. februára 2024 začali platiť nové pravidlá pri používaní protokolu SMTP na základe zvýšenia bezpečnosti pre našu e-mailovú infraštruktúru.

Po prihlásení do jedného z Vašich e-mailových účtov budete môcť odosielať e-maily len z adries vytvorených pod rovnakou doménou (napríklad info@vasadomena.sk, kontakt@vasadomena.sk a pod.). Ak budete chcieť použiť inú doménu (napríklad info@inadomena.sk a pod.) na odoslanie e-mailu, jednoducho sa prihláste do príslušného účtu pre odoslanie správy z danej e-mailovej schránky.

POP3 a ako ho používať

POP3 (Post Office Protocol verzia 3) správy sa zo servera sťahujú, čo znamená že po otvorení e-mailu na jednom zariadení nie je možné si ho prečítať na ďalšom. Výhodným je pre užívateľov s časovo obmedzeným alebo nestálym pripojením na internet. Správy sa z poštového servera len stiahnu a môžu sa čítať  offline. Menšou nevýhodou je fakt, že po prenesení správ zo servera do emailového klienta sa na serveri tieto správy vymažú. Štandardne protokol POP3 funguje na tomto porte:

pop3.websupport.sk alebo pop3.m1.websupport.skport 995zabezpečené pripojenie SSL

IMAP a ako ho používať

IMAP (Internet Message Access Protocol) je  lepšou a odporúčanou voľbou ak potrebujete príjmať e-maily na viacerých zariadeniach. E-maily sa po prijatí zariadním nezmažú a server ich ponecháva dostupné aj iným zariadeniam. Protokol IMAP tiež dokáže odosielať informácie o stave správy. V praxi to znamená, že keď napr. v Outlooku odpoviete na niektorú správu, bude obsahovať informáciu o tom, že ste odpovedali aj keď si ju budete pozerať neskôr cez WebMail. Podobne správy prečítané cez WebMail budú označené ako prečítané aj v Outlooku.

imap.websupport.sk alebo imap.m1.websupport.skport 993zabezpečené pripojenie SSL

Server, ktorý je potrebné použiť pre Vašu doménu môžete nájsť po prihlásení sa do Vášho účtu na https://admin.websupport.sk -> Emaily -> Prihlasovacie údaje

Povolenie a zakázanie vybraného protokolu

Prostredníctvom WebAdmina môžete každému e-mailovému účtu vnútiť iba používanie vybraného poštového protokolu.

  1. Prihláste sa do Webadminu
  2. V službách vyhľadajte vašu doménu a kliknite na ňu
  3. V ľavom menu kliknite na možnosť Emaily -> Emailové schránky
  4. Možnosť Nastavenia -> Nastavenia emailovej schránky
  5. Upravte nastavenie poštových protokolov na povolené/zakázané
  6. Uložte nastavenia
Aktualizované 13. februára 2024

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu