1. Báza znalostí
  2. Domény a DNS
  3. Domény
  4. Vlastník a registrátor domény

Vlastník a registrátor domény

Pri každej doméne figurujú dvaja užívatelia: vlastník a registrátor. Za určitých okolností to môže byť tá istá osoba, ale vo väčšine prípadov sú vlastník a registrátor dve rôzne osoby. Základný rozdiel je ten, že vlastník doménu vlastní, ale registrátor ju spravuje.

Doména je veľmi špecifický tovar. Aby mohla plniť svoju funkciu (zastupovať nejaký web), musí byť správne nastavená. Väčšina vlastníkov si však doménu nastaviť nedokáže, preto nastavenia riešia pomocou registrátora. Registrátorom domény je väčšinou firma, u ktorej vlastník domény hostuje svoj web. Aby nejaká osoba (webhostingová firma) mohla nakladať s majetkom inej osoby (vlastníka domény) je potrebné formálne vyjadriť, že má na to právo (v opačnom prípade by mohlo dôjsť k zneužitiu). V bežnom živote sa v podobných situáciách vyžaduje splnomocnenie, vo svete webhostingu na to slúži pridelenie štatútu registrátora.

Objednaním domény teda vyjadríte súhlas, že objednanú doménu môže spravovať registrátor, ktorému zaplatíte registračný poplatok za doménu.

Aktualizované 22. septembra 2021

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu