1. Báza znalostí
  2. Ukončenie podpory PHP verzie 5.4

Ukončenie podpory PHP verzie 5.4

PHP je najpoužívanejší skriptovací jazyk pre web. Podľa W3Techs ho používa okolo 80 % webov. Na väčšine zdieľaných hostingov predstavuje jedinú dostupnú možnosť. Rovnako ako každý softvér, aj PHP má svoj životný cyklus. Pravidelne vychádzajú novšie verzie, ktoré pridávajú nové funkcie a opravujú chyby a nedostatky tých predošlých. Nové verzie vychádzajú približne každý rok a ich podpora trvá väčšinou 2 roky.


Dátum ukončenia podpory PHP 5.4

Oficiálna podpora pre PHP verziu 5.4 skončila v roku 2015. Ukončenie prevádzky PHP 5.4 je z našej strany naplánované na 30.9.2019.

Aké systémy podporujú vyššiu PHP verziu?

Ak používate moderné redakčné systémy ako WordPress, Joomla, Prestashop, …, zmena podľa našich skúseností prebehne takmer vždy hladko bez problémov. Jedinou podmienkou je pred zmenou PHP verzie aktualizovať systém, aj doplnky stránky (pluginy, témy, …).

Odporúčame vám aktualizovať z PHP 5.4 na minimálne PHP 5.6, ideálne PHP 7.1 a novšie, keďže podpora PHP verzie 7.0 v decembri 2018 skončila tiež a apríli 2019 ju u nás vypneme. V prípade, ak by stránka nebola pripravené na prechod na vyššiu verziu a vypíše chybu, môžete stále upraviť PHP verziu späť na pôvodnú hodnotu.

V prípade, že používate aplikáciu vytvorené na mieru, odporúčame kontaktovať programátora / správcu stránky a požiadať o preverenie. Odporúčame pozrieť oficiálnu stránku pre migráciu z PHP 5.4 na vyššiu verziu.

Podporuje moja stránka novšie verzie?

Pre otestovanie funkčnosti stránky na iných PHP verziách sme vyvinuli nástroj, ktorý dokáže nasimulovať chod stránky na inej PHP verzii ako je aktuálne používaná. Pozrite si článok ohľadne testovania PHP verzie na hostingu.

Ako aktualizovať PHP verziu z 5.4 na novšiu?

PHP verziu viete zmeniť veľmi jednoducho cez Webadmin.
1. Prihláste sa na stránku admin.websupport.sk
2. Prejdite do služieb
3. Kliknite v službách na doménu
4. Vľavo v menu sekcia WEB
5. Vľavo v menu podsekcia Služby
6. Pri doméne / subdoméne kliknite na tlačidlo Upraviť


Podporuje moja stránka novšie verzie?

Pre otestovanie funkčnosti stránky môžete použiť PHP testovací nástroj, ktorý dokáže nasimulovať chod stránky na inej PHP verzii ako je aktuálne používaná.


Viac o tom, prečo by ste nemali používať staré verzie PHP sa dozviete na našom blogu.

Aktualizované 28. augusta 2019

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu