Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

9 faktov, ktoré ste o WordPress možno nevedeli

Určite máte na práci lepšie veci ako sú inštalácia, nastavovanie, zálohovanie a optimalizácia webhostingu pre WordPress. To všetko urobíme za vás, aby ste sa mohli venovať v aktuálnych dňoch tomu, čo je pre vás skutočne dôležité – byť online. Pre zaujímavosť pripájame aj niekoľko zaujímavých faktov, ktoré ste o tomto jednoduchom redakčnom systéme možno ešte nepočuli.

Ak si chcete rozbehať svoj vlastný WordPress, objednajte si ho na našom webe.

Fičí na ňom 34 % internetu

Nie je tajomstvom, že WordPress je svetovou jednotkou medzi CMS platformami. Je na ňom postavených až 34 % všetkých webov, čo je v prepočte približne 75 miliónov webstránok. Spomedzi všetkých CMS platforiem pokrýva až 60,6 % trhu.

Používatelia WordPress.com vytvoria mesačne až 136,2 milióna blogpostov

Nezaostávajú ani komentáre. WordPress eviduje približne 77,7 milióna komentárov mesačne. Viac ako 60 miliónov ľudí si zvolilo WordPress ako platformu pre svoj web alebo blog.

WordPress je starší než Facebook a Twitter

Prvá verzia WordPressu vyšla na svetlo sveta 27. mája 2003, je teda starší než Twitter a Facebook. Navyše na WordPress príde mesačne viac ľudí ako na Amazon a približne rovnaké množstvo používateľov ako na Facebook.

WordPress nevlastní žiadna firma

Matt Mullenweg, spoluzakladateľ WordPressu, vytvoril neziskovú organizáciu WordPress Foundation na ochranu open source licencie pre software. WordPress.org zároveň nemá žiadneho CEO. Produkt vytvárajú developeri z celého sveta. Najnovšia verzia WordPressu 5.2 (7.5.2019) bola stiahnutá už viac ako 5 miliónkrát, sledujte aktuálne číslo.

https://open.spotify.com/episode/58sEUXTmITS6OdSF0bfsTw?si=PSx1DfJcSb27MaOYtgtFAg
Tento podcast by vás mohol zaujímať

Updaty sú publikované v priemere každých 152 dní

WordPress je napísaný v jazykoch PHP, MySQL, Javascript, HTML a CSS. Komunita okolo WordPressu okrem toho pracuje aj na iných projektoch ako bbPress, BuddyPress a GlotPress.

WordPress používajú aj svetové médiá a štátne weby

WordPress nie je platformou len pre biznisy a blogerov. Na WordPresse fičí aj oficiálna stránka Švédska. A z prestížnych svetových médií je to aj The New York Times, Forbes či Mashable. No a z hviezd šoubiznisu má svoj web na WordPresse aj Jay-Z či Russel Brand.

Stiahnuť si môžete až 55 071 pluginov

A každý deň pribúdajú nové! WordPress okolo seba združuje množstvo ďalších firiem, ktorí k jeho funkcionalite prispievajú a zároveň si na tom budujú vlastný biznis. Najpopulárnejší e-commerce plugin WooCommerce je nainštalovaný na troch miliónoch webov a je na ňom postavených až 11 % eshopov.

Vybrať si môžete až z 5 800 šablón zadarmo

WordPress zároveň prichádza s novou základnou šablónou každý rok. Spomedzi šablón zadarmo sú najobľúbenejšie Divi a Genesis. Každá z nich je nainštalovaná na 10 % wordpressových webov. Medzi platenými témami kraľuje Avada s viac ako 510 000 stiahnutiami.

Najdôležitejšie WordPress updaty sú pomenované po džezových spevákoch

Core developeri okolo WordPressu jednoducho milujú džez. Mimochodom, firma za službou WordPress.com – Automattic – zavrela svoje kancelárie v San Franciscu. Zamestnanci mali možnosť pracovať z domu a jednoducho sa v kanceláriách nezdržiavali.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.