Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Čo je to cloud computing – história a porovnanie

Na históriu cloud computingu sa môže pozerať z dvoch pohľadov. Ten prvý hovorí o tomto samotnom pojme a po prvý raz sa objavuje v interných dokumentoch spoločnosti Compaq v roku 1996. Jeho popularizáciu má však„na svedomí“ spoločnosť Amazon.com s predajom Elastic Compute Cloud v roku 2006.

Tým druhým pohľadom je technická realizácia princípov na ktorých funguje bez toho aby boli technológie alebo aj služby označené ako cloud computing. Tu je možné isť až do rokov šesťdesiatych, kedy začali vznikať prvé systémy kedy mohol byť výpočtový čas zdieľaný medzi viacerými používateľmi. Dobrým príkladom sú aj telekomunikačné firmy, ktoré začali zdieľať dovtedy vyhradené linky medzi viacerých zákazníkov. To umožnilo znížiť cenu pri podobnej kvalite.

Cloud a cloud computing v zmysle ako ho chápeme v súčasnej dobe prišiel s novým miléniom. V skratke by sa dalo povedať, že ide o dodávanie výpočtového výkonu na vyžiadanie. Môže obsahovať aj dátové úložisko, sieťové a ďalšie služby. Medzi jeho hlavné výhody patrí bezpečnosť, rýchlosť, rôzne geolokácie, optimalizácia investičných nákladov a s tým spojená produktivita nakoľko odpadajú niektoré operácie ako setup a správa hardvéru, jeho servis, dátové centrum, chladenie, energie a podobne.

Známe modely cloudu

Existujú tri hlavné modely služieb, ktoré majú rôzne funkcie a použitie a zároveň ponúkajú rôzne možnosti konfigurácie.

Software ako služba (SaaS)

Software as a service (SaaS) – tento model ponúka viaceré výhody, ale zároveň je aj výrazné obmedzenia. Beží na ňom veľa webových aplikácii, ako napríklad e-mail, CRM, účtovné systémy, analytické a komunikačné nástroje a mnohé ďalšie. Zákazník sa nestará a nekontroluje infraštruktúru. Napríklad sieť, servery, operačné systémy alebo jednotlivé schopnosti aplikácie. Výnimkou sú limitované nastavenia, ktoré ponúkajú aplikácie. Platba za takéto služby je na mesačnej alebo ročnej báze.

Platforma ako služba

Platform as a service (PaaS) – platforma ako služba dáva možnosť nasadiť aplikácie vytvorené programovacími jazykmi, nástrojmi, ktoré sú verejne dostupné alebo ich poskytuje provider. Zákazník nekontroluje architektúru ako operačné systémy alebo servery. PaaS je vhodné prostredie ak sa chcete zamerať len na vývoj vašej aplikácie a manažment backendu a jeho správu chcete prenechať na providerovi.

Infraštruktúra ako služba

Infrastructure as a service (IaaS) – infraštruktúra ako služba ponúka bohaté možnosti ako vytvoriť a nastaviť servery a prostredie na vývoj a prevádzku softwarových produktov bez toho, aby sa zákazník staral o infraštruktúru skrytú za cloudom. Zákazník väčšinou platí za hodinu, týždeň alebo mesiac používania. Keďže ide neraz o veľmi komplexné a aj dynamické prostredie, tak sa neraz účtuje okrem výpočtového času či diskového priestoru aj sieťový prenos.

[eckosc_button title=“VDC – IaaS pre stovky VPS“ icon=“fa-cloud“ size=“standard“ position=“inline“ color=“#000000″ rounded=“true“ url=“https://www.websupport.sk/virtualne-datove-centrum“ blank=“true“]

Modely nasadenia

Verejný (public) cloud

Najbežnejší a najznámejší model je verejný cloud. Služby sú prístupné pre všetkých a veľa z nich sa zameriava na spotrebiteľský segment. Príkladom verejných služieb je AWS, Azure, Google Cloud, Oracle, Alibaba.

Privátny (private) cloud

Privátny cloud je vyhradený len pre jedného zákazníka. Môže byť prevádzkovaný priamo v jeho firemnom prostredí alebo dátovom centre, ale aj treťou stranou. Privátny cloud tým pádom ponúka vysokú mieru bezpečnosti, preto je vhodným riešením pre zákazníkov, ktorí ju vyžadujú.

Hybridný (hybrid) cloud

Ako názov naznačuje, hybridný cloud poskytuje to najlepšie z modelov privátneho a verejného cloudu. Pri tomto type spoločnosti väčšinou dávajú najcitlivejšie informácie na privátny cloud a podporné služby na verejný. Spoločnosť takto dokáže mať stále kontrolu nad svojimi dátami. Ďalšou možnosťou môže byť kombinácia dedikovaných serverov a cloud prostredia.

Komunitný (community) cloud

Typickým príkladom takéhoto zdieľania infraštruktúry medzi viacerými organizáciami z konkrétnej komunity so spoločnými záujmami môže byť vládny alebo vedecký cloud. Ďalším príkladom môžu byť rôzne občianske združenia a podobne.

[eckosc_button title=“VPS – najrýchlejšia cesta do cloudu“ icon=“fa-cloud“ size=“standard“ position=“inline“ color=“#000000″ rounded=“true“ url=“https://www.websupport.sk/virtual-server“ blank=“true“]

Kde sa dá dozvedieť viac

Na internete existuje viac zaujímavých zdrojov a článkov, kde sa dozviete o možnostiach cloudu. Najlepšie sú asi kurzy zo stránok coursera.org a edx.org. Stovky kník na túto tému ponúka Amazon. Nezabudnite zdielať váš názor a obľubené zdroje v komentároch.

Prípadne, ak sa chcete dozvedieť viac o našich (nielen) cloudových službách, pozrite si viac tu.

Autor: Matúš Labuš

Zaujímam sa o technologické trendy a inovácie. Cieľom mojich článkov je vzdelávať, inšpirovať a posúvať ľudí/firmy dopredu v podnikaní.

2 odpovede na “Čo je to cloud computing – história a porovnanie”