Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Nové verzie MySQL 8 a MariaDB 10.3 sú dostupné

Novinky v MySQL 8 (okrem množstva opravených bugov) sa zameriavajú hlavne na evolučnú zmenu využívania MySQL serverov – väčšie, dlho bežiace inštancie s väčším objemom dát. Prejavuje sa to hlavne spôsobom konfigurácie servera, ktorá sa od tejto verzie vykonáva primárne v sql shelli, nie v konfiguračných súboroch. Zmeny konfigurácie sa takto môžu vykonávať live, bez potreby reštartu.

Na našich zdieľaných hostingoch sú dostupné nové verzie databáz MySQL 8.0 a Mariadb 10.3. 

Zmenou prešli tiež práva používateľov. Dajú sa tu definovať role, ktoré môžu zhromažďovať rôzne skupiny povolení. Role sa následne aplikujú na používateľov namiesto samostatných grantov. Takto môžeme napríklad vytvoriť rolu developer a priraďovať ju namiesto bežných grantov (insert, update, select, delete).

Ďaľšou zaujímavou vychytávkou sú neviditeľné indexy. Pri debugovaní rýchlosti sql queries nie je potrebné mazať index, stačí ho označiť ako neviditeľný a MySQL ho bude ignorovať. Po zhodnotení jeho potrebnosti sa môže ponechať neviditeľný, alebo kompletne dropnúť.

Za zmienku stojí zmenený default enconding na utfmb4, zmena handlovania locknutých riadkov a evolučný vývoj performance schema. Percona už pracuje na svojej verzii, keď bude hotová, nasadíme aj tú.

Upgrade z MySQL 5.7 na MySQL 8 by nemal predstavovať žiaden problém. Javí sa to ako veľký skok, no verzie 6 a 7 boli preskočené, takže ide len o ďalšiu verziu. Podrobnosti nájdete na stránke dev.mysql.com.

Mariadb 10.3 neprináša žiadne revolučné zmeny, vývojári sa zamerali hlavne na stabilitu, rýchlosť spracovania queries a opravu bugov. Upgrade z verzie 10.1, ktorá je u nás aktuálne dostupná, by mal byť bez problémov. Menili sa hlavne defaultné hodnoty v nastavení servera, ktoré neovplyvňujú bežnú prevádzku. Všetky zmeny si môžete pozrieť na stránkach mariadb.com.

Beta prevádzka

Nové verzie MySQL 8 a MariaDB 10.3 ponesú u nás označenie beta. Je to najmä z dôvodu, že ešte nie sú dostupné niektoré moduly, napríklad štatistiky a zároveň chceme odsledovať reálne fungovanie v prevádzke. Približne po mesiaci bude označenie beta zrušené.

Nové verzie MySQL 8 a MariaDB 10.3 v prostredi nástroja WebAdmin
Nové verzie MySQL 8 a MariaDB 10.3 v prostredi nástroja WebAdmin

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *