Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Najlepšie TED prednášky podľa organizátorov TEDxBratislava

Každý rok stoja za úspechom jednej z najobľúbenejších bratislavských konferencií. Robia výber rečníkov, koučujú ich v príprave na vystúpenie a popri tom sami celú konferenciu aj zorganizujú. Vo voľnom čase a bez nároku na honorár. Ktoré TED prednášky majú najradšej? Pozrite si playlist, ktorí zostavili členovia tímu TEDxBratislava.

Šimon Šiplák: Chcete niekomu pomôcť? Zavrite hubu a počúvajte

„Jeden z prvých TED talkov, ktoré som videl, bol od Ernesta Sirolliho, a stále sa k nemu vraciam,“ hovorí Šimon Šiplák, projektový manažér 9. ročníka TEDxBratislava a Head of performance vo Websupporte. Ernesto je špecialista na rozvojovú pomoc, ktorej sa v afrických krajinách venuje od 70. rokov. Za ten čas sa však naučil jednu kľúčovú vec, a to že keď chcete niekomu pomôcť, prvým krokom je načúvať. Odkedy videl Ernestovu prednášku, Šimonovi sa heslo “Zatvor ústa a počúvaj” vybaví vždy, keď má chuť niekoho poučovať alebo mu radiť, čo má urobiť. “Dávajte si pozor, komu a ako chcete pomôcť,” upozorňuje. “Môže sa ukázať, že vaša pomoc spraví viac škody ako úžitku.”

Monika Ďurajková: Extrémne plávanie s najnebezpečňejšou medúzou na svete

V 70. rokoch uskutočnila Diana Nyad niekoľko plaveckých rekordov, ktoré dodnes zostali nepokorené. O tridsať rokov neskôr, vo veku 60 rokov sa rozhodla vydať na najdlhšiu trasu a preplávať z Kuby na Floridu. Jej video o tom, ako to dopadlo, má veľmi rada Monika Ďurajková, pretože jej stále pripomína, že vek je len číslo a nikdy nie je neskoro začať. “Je inšpirujúce vidieť, že napriek nepriazni mnohých faktorov, ktorým Diana v mori čelila, sa nikdy nevzdala svojho cieľa,” vraví Monika. Doprajte si dávku motivácie, oplatí sa.

Vladimír Kaštier: Najlepšie štatistiky, aké ste kedy videli

Napriek tomu, že toto video trvá 20 minút a obsahuje nespočetné množstvo náročných grafov a štatistík, Hana Rosling si ním v roku 2006 získal celé publikum. A aj Vladimíra Kaštiera z organizačného tímu TEDxBratislava. Bola to prvá TED prednáška, akú kedy videl, a zanechala v ňom vraj dojem ako namakaná punková pesnička. „Veľa energie, ľudskosti a túžby zmeniť svet rozbitím utkvelých predstáv ľudí,“ zhŕňa svoj zážitok Vlado. „Škoda len, že Hans nedávno zomrel – po stretnutiach s celebritami obvykle neprahnem, ale pri ňom ma naozaj mrzí, že som nemal možnosť stretnúť ho.“

Dominika Babulicová: Do toho, vymýšľajte si nové slová

Dominika Babulicová sa pohybuje sa medzi marketingom a médiami, a tak je spisovné slovo jej hlavným pracovným nástrojom. „Keď som si uvedomila, že do mojej slovnej zásoby stále viac prenikajú anglicizmy a rôzne hybridné novotvary z technologickej hantírky, vyčítala som si to,“ spomína si. Názor jej však zmenila prednáška Erin McKean, ktorá vtipne a svižne povzbudzuje, aby sme sa nebáli tvoriť nové výrazy, keď nám tie existujúce skrátka nestačia. „Veľmi ma baví najmä štýl, ktorým si získala mladé publiku na TEDYouth. Dúfam, že rečníkom TEDxBratislava 2018 sa 1. júla podarí to iste, keďže nám začína narastať počet násťročných účastníkov.“ 🙂

Rasťo Geschwandtner: Ako učiť životné lekcie hrou

Jedno z prvých videí, ktoré videl, sa zapísalo do pamäte aj zakladateľovi TEDxBratislava Rasťovi Geschwandtnerovi. Gever Tulley ním v Rasťovi vzbudil záujem o alternatívne formy vzdelávania hrou, objavovania a práce na projektoch. „To ma postupne priviedlo k Montessori pedagogike, založeniu krúžku a neskôr letnej Školy majstrovania a v podstate aj k rozhodnutiu organizovať v Bratislave TEDx,“ spomína si Rasťo. Geverov talk ho však ako kouča zaujal aj z formálnej stránky: „Fascinuje ma, koľko toho dokázal za tri minúty povedať. Jednoduché vety zredukované až na kosť. Uvoľnené tempo. Jasná myšlienka. Žiadna vata. Geniálne.“ Rasťo pozval Gevera aj do Bratislavy, kde vystúpil v roku 2012.

Lenka Gondolová: Keby by som mala mať dcéru…

Poetka hovoreného slova Sarah Kay začína svoje TED vystúpenie básňou „Keby som mala mať dcéru“. Práve pre tento prednes si ju obľúbila Lenka Gondolová: „Nedávno som tú báseň po rokoch znova počula a opäť som mala zimomriavky. Teraz už ale moja dcéra nebola maličké bábätko, ale takmer školáčka. A tá báseň je aj o mne, aj o nej.“ Možno ste poézii nikdy neprišli na chuť, no dajte Sarah šancu. Verše v hovorenom slove majú úplne inú silu ako tie, ktoré vás nútila čítať slovenčinárka. 🙂

Najbližšie vydanie TEDxBratislava sa bude konať 1. Júla 2018 v novej budove Slovenského národného divadla. Vystúpi štrnástka rečníkov, ktorá sa zameria na vedu, inovácie i spoločenské otázky a bude posúvať názorové hranice v hlavách divákov. Prečítajte si, ako môžete byť pri tom.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.