Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

Šablóny, postupy a tipy na dobrý životopis

Môj prvý životopis som si vytvorila vo Worde. Aké to prekvapenie, však? Otvorím nový súbor a idem na to: nadpis “Curriculum Vitae” (vraj nesmie chýbať), kontakty, skúsenosti, škola, záujmy, zručnosti.

Aha, treba pridať aj fotku. Po troch hodinách mám na dvoch stranách more textu so štyrmi rôznymi typmi písma. Umývanie riadov a roznášanie letákov predsa tiež nesmiem vynechať! Hop-šup do e-mailu a posielam. Povedomé, však?

Doba a jej nároky však bežia “ostošesť”, technológie a postupy sa neustále menia. Ak by som chcela dnes posielať svoj životopis (isto nechcem, šéfko), musela by som zaujať čo najviac, pochopiteľne, za čo najmenej námahy.

Formát “europass” je síce na niektoré pozície žiadaný, ale prečo to neurobiť krajšie? Na webe je veľa skvelých šablón, ktoré tvorbu životopisu uľahčia a zároveň navedú na správnu cestu. Vyžadujú rôznu úroveň námahy a času, ale verte mi, na výsledku to rozpoznáte. Tu je môj výber:

Level: Okayish

Ak si chcete len rýchlo vytvoriť “ako-tak” použiteľný životopis, stiahnite si zadarmo Word šablóny cez Hloom. Doplňte obsah a nezabudnite ho potom skonvertovať do .pdf formátu, prosííííím.

Level: Som jedinečný

Canva je nástroj pre graficky negramotných jedincov ako som ja. Medzi dizajnmi má šablóny aj pre “Resumé”, čiže životopis. Zo šablóny si zmažte platené prvky (ak to chcete zadarmo), pohrajte sa s rozložením textu a prvkov – a máte to. Takto som sa dostala do WebSupport-u aj ja. Hups.

Level: Mám toho viac

Chcete ukázať svoje projekty, zviditeľniť portfólio, byť jednoducho vyhľadateľný? Optimálnou voľbou je ísť na web. Vlastnú webku si dnes viete urobiť aj bez znalosti programovania, či už cez náš tool Vlastná WebStránka alebo cez Kickresume. Je celkom možné, že budúci zamestnávateľ bude od vás chcieť aj klasický, stručný životopis, ale čo keď na vás časom natrafí ešte lepší zamestnávateľ?

Existujú stovky tipov a rád, ako zaujať zamestnávateľa. Tá dlhodobo platná je, investujte čas do prípravy životopisu a zvýšite si tak výrazne šancu. Či už to bude u nás alebo kdekoľvek inde.

Autor: Veronika Melicherová

Blázon do psychológie, HR, fantasy kníh a filmov. Stretnete ju pravdepodobne na jóge, na prechádzke v lese alebo liezť po stenách.