Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Aké zručnosti budú v budúcnosti žiadané?

Už ste možno počuli strašidelné príbehy o tom, ako nám roboti zoberú prácu, prípadne nás rovno vyvraždia. Realita je však taká, že svet sa mení o čosi rýchlejšie a je preto namieste osvojiť si nové zručnosti, o ktoré bude v blízkej či ďalekej budúcnosti záujem. Aké to sú? Spýtali sme sa predstaviteľov úspešných slovenských spoločností.

Šimon Šicko (Pixel Federation)

Na internetoch sa o tom už veľa popísalo. V podstate nás čaká budúcnosť plná AI algoritmov a nástrojov na uľahčenie niektorých činností. V týchto súvislostiach si myslím, že najdôležitejšie sú tieto skills: 1. agilita (schopnosť prispôsobiť sa, zmeniť plán a proces), 2. kritické myslenie (v záplave informácii sa bude potrebné vedieť orientovať), 3. kreativita (algoritmy a nástroje, ktoré uľahčia repetitívnu prácu), 4. riešenie komplexných problémov (budeme musieť riešiť veci a problémy, s ktorými sme sa nikdy nestretli).

Z podnikateľského hľadiska je dôležitá správna vízia a firemná kultúra. Podnikateľ by mal na základe vízie vybudovať kultúru. Správna vízia (častokrát pomáha pri riešení dôležitých problémov) plus dobrá firemná kultúra pritianú Á-čkových ľudí. Bez top teamu sa nedá vybudovať globálny biznis. Zároveň dobrá vízia a kultúra umožňujú ľahšie prekonať prekážky a generujú väčšiu výdrž. Líder by mal mať podľa mnňa dve najdôležitejšie vlastnosti: autenticitu a agilnosť.

František Krivda (Slido)

Dôležitá je samotná schopnosť vedieť vyhodnotiť svoje aktuálne zručnosti, aby sme si vedeli povedať, či budú stále aktuálne aj v budúcnosti. Je to domáca úloha, ktorú si musí urobiť každý z nás, skrátka z času na čas si dať takúto sebareflexiu. Ďalej je to schopnosť zorientovať sa v dátach, alebo schopnosť vidieť patterny, aby sme neboli nimi zahltení.

Podľa mňa je kľúčová schopnosť neustále sa vzdelávať

K podnikateľom, tých poučiek je na internete pomerne veľa, ale podľa mňa je kľúčová schopnosť neustále sa vzdelávať. Je dôležité nezaspať, ani počas tých náročných období. Samozrejme boli časy, kedy som po práci nechcel knihy alebo články ani len vidieť, ale celkom som si vybudoval systém vzdelania vďaka dokumentárnym filmov, audio knihám alebo rozhovorom s odlišnými ľuďmi. Je to teda schopnosť nájsť si vždy takú cestu ku vzdelaniu, ktorá vám vyhovuje.

Michal Meško (Martinus)

Ak sa rozprávame o podnikaní, tak to bude schopnosť využiť nové technológie, disruptovať sa, správne odhadnúť, ktoré veci sa zmenia a ktoré sa, naopak, meniť nebudú. To znamená flexibilita, rýchlosť, uvažovanie v kontexte.

Peter Diamandis tvrdí, že v dobe exponenciálnych technológií bude stále viac vecí náchylných prejsť procesom „6D“ – 6 fáz technologických disrupcií: digitized, deceptive, disruptive, demonetized, dematerialized, democratized. Pre firmu môže byť veľmi užitočné pozerať sa na svoj biznis cez túto optiku.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.