Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Podporujeme slovenské coworkingy: Voices

Ľudia okolo Voices podporujú svojou činnosťou aktívnosť, tvorivosť a otvorenosť už od roku 2008. Nakrúcali série videofilmov Nápad sa ráta a Hudobné úlety, pripravovali Voices Live, Choices, Jump Slovensko aj Train21. Minulý rok v lete urobili nezvyčajný krok, presťahovali sa z Bratislavy do Trenčína. V centre, na Sládkovičovej 8, otvorili priestor na stretnutia a spoluprácu.

Ako dlho fungujete a ako sa vám zatiaľ darí?

Voices má vyše 9 rokov. Dlho sme jazdili s podujatiami z Bratislavy do Košíc, Prešova, Žiliny, Banskej Bystrice a ďalších miest. Keďže som do štrnástich rokov vyrastal v Trenčíne, chodili sme sem častejšie a zapáčilo sa nám tu. Mesto je nádherné. Má pár problémov, ale aj veľa dobrých ľudí a ohromný potenciál. Minulý rok sme sa dohodli, že sem Voices presťahujeme. Dva mesiace sme hľadali vhodné priestory, potom ich zariaďovali a od októbra fungujeme.

Nie sme typický coworking. Neposkytujeme prenájom pracovného miesta jednotlivcom, ale vytvárame príležitosti, aby sa u nás ľudia stretávali a spolu pracovali. Máme za sebou asi 40 eventov. Ponúkame mladým ľuďom a širokej verejnosti vzdelávacie podujatia, diskusné stretnutia, kreatívne workshopy a literárne večery. Občianskym iniciatívam a neziskovkám dávame bezplatné poradenstvo pri štartovaní nápadov a písaní projektov.

Na začiatku som v sebe dosť riešil, aby ma ľudia nebrali ako vševedka z Bratislavy, ktorý prišiel rozdávať rozumy. Záležalo mi, aby nás vnímali ako prirodzenú súčasť mesta, nie ako cudzí prvok. Pomohlo, že sme už predtým robili rozhovory v Klube Lúč, workshopy v KC Aktivity, Panorama Clube či Barbare, diskusie vo Verejnej knižnici Michala Rešetku, akcie na stredných školách, víkendovú školu Train21 a že sme pomohli prvému ročníku TEDxTrenčín. Morálnu podporu ľudí, ktorí nám pri rozbehu pomáhali, si veľmi vážim.

Voices Trenčín

Prečo robíte to, čo robíte?

Zdá sa mi, že vzdelaní ľudia z miest odchádzajú a nevidia dôvod sa vrátiť. Je to spôsobené nedostatkom pracovných príležitostí, slabšou ponukou kvalitného trávenia voľného času a očividným sklamaním z vývoja spoločnosti. Ak sa však pri riešení problémov budeme spoliehať len na druhých, môže sa ľahko stať, že sa nedočkáme. Chceme, aby bolo v Trenčíne ľuďom dobre a chceme k tomu prispieť. Dlhodobo chceme ponúkať pekné a užitočné podujatia, nenútene prepájať miestne komunity, pomáhať mladým realizovať svoje podnikateľské nápady a neziskové projekty.

Čím je Voices výnimočný?

Sme v centre pri Mestskej veži, pozeráme sa na Vodníka. Priestor sme zariadili flexibilne tak, aby sa tu dobre pracovalo, učilo fotenie podujatí, online marketing aj tvorba biznis modelu, vyrábali pohľadnice či šperky, ale aj počúvala náročnejšia literárna diskusia či menší hudobný koncert. Skvelé veci a ľudí nájdeš u nás bezplatne alebo za dostupný účastnícky poplatok. Sme otvorení, nerobíme rozdiely, nehodnotíme. Venujeme sa individuálnemu rozvoju, ale dôležité sú pre nás aj empatia, neľahostajnosť a spolupatričnosť. Je pre nás podstatné, aby ľudia vnímali názory, potreby a postoje druhých.

Koľko ľudí k vám chodí?

Navštívilo nás zatiaľ asi 500 ľudí, predovšetkým študenti a mladí dospelí. Máme však aj početnú skupinu priaznivcov stredného veku. Našli si u nás niečo svoje a z toho sa veľmi teším. Na kultúrnych akciách máme pri kinosedení kapacitu 40 ľudí a na vzdelávačkách je to kvôli interaktívnosti zvyčajne 16. Takmer vždy máme plno. Ľudia sa cítia vítaní, a budem len rád, ak prídu ďalší.

Voices prednáška

Sú to väčšinou domáci alebo aj ľudia z iných miest či krajín?

Prevažujú ľudia z Trenčína a okolia, z Piešťan, Púchova, Prievidze, Považskej Bystrice či Bánoviec nad Bebravou. Občas prídu kamaráti z Trnavy, Bratislavy či Žiliny.

Čo vás najviac teší na vašej práci?

Najviac ma tešia a bavia ľudia. Zložití, jednoduchí, introverti, extroverti, umelci aj vedci. Ešte som nestretol nudného človeka. Rád spoznávam ich názory, talenty, skúsenosti aj starosti. Som závislý na pohode a pocite, že ľuďom okolo mňa je dobre. Robím všetko pre to, aby som si tento pocit bezpečne a legálne doprial a nebola to len ilúzia. Som presvedčený, že čím odlišnejší sa niekedy javíme, tým podobnejšie sú naše predstavy o dobrom svete. Je mi ľúto, že občas nerešpektujeme druhých a nedokážeme sa civilizovane rozprávať, ako sa k tomu cieľu dopracovať.

Čo sú vaše najväčšie výzvy?

Myslím, že Voices má šancu udržateľne fungovať. Potrebujeme ďalej trpezlivo pracovať. Chcel by som, aby sme ostali nezávislí, nároční, neprispôsobovali sa väčšinovému vkusu a aby sme boli poctiví v budovaní vzťahov. Skratky lákajú, bývajú však zradné.

Voices koncert

Ako vám môžu iní pomôcť?

Bez ľudí by sme neboli tam, kde sme. Neziskové vôbec neznamená amatérsky a na kolene. Rád venujem bezplatne svoj čas, ale chcem robiť veci kvalitne a profesionálne. Granty firemných nadácií nám pomohli zakúpiť pracovné stoly, stoličky a vybavenie. Individuálny crowdfunding bol pre nás povzbudením a potvrdením toho, že nás ľudia berú ako prínos. Ďakujem všetkým, ktorí nás podporili. Rysujú sa dlhodobé spolupráce a verím, že výsledkami presvedčíme partnerov, že sme správna a dobrá investícia. Veľkou pomocou sú dobrovoľníci a všetci spolupracovníci – dodávatelia (lektori a lektorky, grafik, fotografka, inzercia, …) poskytujúci služby s výraznými zľavami. Chceme vytvoriť neformálnu skupinu, s ktorou by sme užšie špecifikovali formáty, ktoré budeme u nás ponúkať. Veľmi nám pomôže, ak sa o nás dozvie čo najviac ľudí.

Spolupracujete aj s inými coworkingami?

Áno, pravdaže. S takmer všetkými bratislavskými sa poznáme od ich vzniku. Raz mesačne v Impact Hube robíme rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Workshopy sme robili aj v košickom HalmiSpace, banskoštiavnickom Lufte, žilinskej Banke, Coworkingu Šaľa či Coworkingu Prievidza. V máji ideme do Banskej Bystrice. Stretávanie sa naživo a otvorené rozhovory sú základom zdravého fungovania.

Ako vnímate coworkingovú scénu na Slovensku?

Je živá, hľadajúca a plná nápadov. Rastie, učí sa a to je fajn. Naša krajina potrebuje dobré mestá pre ľudí omnoho viac ako si politici uvedomujú a verejne pripúšťajú. Bez dobrých miest Slovensko súčasné výzvy nezvládne.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.