Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Technológie Zákulisie

Máme skutočne prémiové VPS?

“Prémiovosť” produktu môže mať rôznu podobu: nadštandardné funkcie, servis, cenu, dostupnosť, používateľský zážitok. Pri virtuálnych serveroch (VPS) to bez pochýb je aj výkon, ktorý sme sa pokúsili čo najobjektívnejšie porovnať ako v lokálnej (SK a CZ), tak i globálnej konkurencii.

Prečo?

Poslednú generáciu virtuálnych serverov sme dali von v decembri 2016. Produkt bol kompletne prerobený technologicky (full flash storage, compute nody, software, …), zároveň pribudli nové funkcie v podobe snapshotov a možnosti prevádzkovať Microsoft Windows Server. V prospech zákazníkov sa menila aj cena.

Je teda určite dobré vedieť ako si stojíme v porovnaní s konkurenciou – veď cloud je dynamický segment IT sveta a veci sa v ňom menia každý deň. A či chceme alebo nie, porovnanie si robia aj naší súčasní i potencionální zákazníci, hoci sa jedná prevažne o porovnanie cenové, nie kvalitatívne. Zároveň je to skvelý spôsob ako opustiť svoju bublinu a zaužívané, interné argumenty a byť v kontakte s realitou “tam vonku”.

VPS je produkt, ktorý si môžete kúpiť lokálne, ale pomerne veľkému povedomiu sa tešia aj globálne pôsobiaci poskytovatelia. S nimi sme pri výbere zo strany zákazníkov čoraz viac konfrontovaní. Často ide o nadnárodné korporácie so zameraním iba na úzky segment. Dá sa im vôbec konkurovať a držať s nimi krok?

“Rozkaz zněl jasně”

Zadanie bolo pomerne jednoduché – objednať u poskytovateľov virtuálne mašiny s ideálne čo najviac podobnou konfiguráciou (CPU, RAM a ako úložisko SSD) s identickým operačným systémom, konkrétne Ubuntu 16.04 LTS, a po dané časové obdobie v pravidelných intervaloch prevádzkovať merania. Dĺžku sme si nastavili jeden mesiac a meranie sa spúšťalo každú hodinu. Ešte treba spomenúť, že všetky servery sú virtualizované a nie linuxové kontajnery.

VPS konkurencie mali nasledovné parametre: 1-2 vCPU, 1024-2048 GB RAM a 10-50 GB SSD, naše:

  • WS1 – 1x vCPU, 1024 MB RAM a 30 GB SSD
  • WS2 – 2x vCPU, 2048 MB RAM a 50 GB SSD

Poskytovateľov sme vyberali na základe toho, s kým nás zákazníci najčastejšie porovnávajú + naše subjektívne pocity a sledovania trendov. Bohužiaľ, počiatočné ideály okamžite narazili na realitu. Technicky to bolo vymyslené dobre (ako to väčšinou býva), ale objednať niektoré VPS bolo nadľudským výkonom. Nakoniec sme úspešne skončili pri 3 poskytovateľoch zo Slovenska a Čiech a štyroch globálne pôsobiacich poskytovateľoch. Trvalo to dva týždne mailovej komunikácie a telefonovania. Žiaľ, predstava prísť > objednať > zaplatiť bola vskutku naivná. Našli sa dokonca poskytovatelia, u ktorých sa nám VPS nepodarilo objednať vôbec. Tento článok je ale o výkone, takže na objednávku a komunikáciu sa môžeme  pozrieť prípadne inokedy.

Merania a výsledky

BZIP (CPU)

Cez dd if=/dev/urandom sa vygeneroval 25MB súbor a následne sa meral čas jeho kompresie do .bz2 archívu príkazom tar cfj. Na osi X je obdobie jedného mesiaca a na osi Y čas v sekundách. Teda čím nižšie sa výsledok nachádza, tým lepšie (rýchlejšie).

BZIP

Z grafu je možné interpretovať aj ďalšie závery. Čím je graf lineárnejší, tým lepšie má poskytovateľ nastavenú agregáciu i maximálne limity. Čím väčšie výkyvy = odlišný výkon v čase. Tu WebSupport dopadol veľmi dobre, lepšie výsledky mal len globálny konkurent číslo 3.

Random write (Disk)

Pre meranie disku a náhodný zápis dát sme použili utilitku sysbench a merali sme príkazom sysbench --test=fileio --file-test-mode=rndrw run – graf reprezentuje priemerné hodnoty z celého obdobia merania. Na osi Y je počet operácii vykonaných za sekundu – čím vyššie číslo, tým lepšie.

Random

Tu najlepšie dopadla lokálna konkurencia s číslom 1. Pri nej sa sekvenčný zápis pohyboval v pomerne širokej škále 500-1100 MB/s, čo môže naznačovať, že užívatelia nie sú nijakým spôsobom obmedzovaný. My sme to dotiahli na chválitebné štvrté miesto. Dôvodom je limit z našej strany pre zachovanie kvality služieb pre zákazníkov a rovnomerné rozloženie operácii, aby sa dostalo na každého.

Download (Network)

Sieťový test pozostával z rýchlosti stiahnutia 100MB súboru z lokality http://cachefly.cachefly.net/100mb.test – bol zvolený zahraničný zdroj, opäť kvôli objektivite. Zároveň máme pomerne veľa zákazníkov, ktorí pre stredoeurópsky región využívajú naše VPS a kvalita pripojenia do zahraničia ich zaujíma. Pre download sa použil wget, z ktorého sa zaznamenávala rýchlosť. Os X reprezentuje jeden mesiac a Y rýchlosť.

Network

Aj tu je možné interpretovať tvar grafov – čim lineárnejší, tým stabilnejšia rýchlosť a zároveň militovanie siete. Čím vyššie výkyvy, tým menej kvalitné pripojenie a kolísanie rýchlosti. My sme síce nedosiahli najvyššiu rýchlosť, no z pohľadu kvality je to výborné.

Dostupnosť (Network)

Okrem rýchlosti downloadu nás zaujímala aj samotná dostupnosť virtuálnych serverov. Aj keď máme vlastnú službu Systémový monitoring, ktorý je umiestnený mimo našej infraštruktúry, rozhodli sme sa pre StatusCake. Interval requestov bol nastavený na 5 minút a sledoval sa ICMP ping, opäť počas obdobia 1 mesiaca.

Uptime

Čo sa týka odozvy serverov, tak tá bola v rozmedzí 0.1 - 0.15, čiže pomerne vyrovnaná. 100% dostupnosť mala značná väčšina VPS. Z lokálnych konkurentov malo číslo 1 výpadok 1h 18m 53.5s a z globálnych číslo 3 s nedostupnosťou 8m 45.9s.

Záver?

Meranie prebiehalo počas prvého kvartálu tohto roka. Nejde o jadrovú vedu, určite sa dá toho pozorovať viac a presnejšie. Uvedomujeme si, že reálna prevádzka a takéto merania sú dve odlišné veci, avšak na rýchly prehľad a určenie si pozícii na trhu je to postačujúce.

Aj keď sú VPS agregovaná a zdieľaná služba, zákazník by nemal mať pocit, že “sa s niekym tlačí” na serveroch, alebo je priamo obmedzovaný. Vieme, že VPS naši zákazníci používajú primárne pre podnikanie. Tu je dobré mať istotu garantovaných zdrojov a rovnakého výkonu v ktorýkoľvek okamih.

Aby pre správnosť bola zodpovedaná otázka z nadpisu: áno.

Meranie dosť dobre ukazuje, že za službu na prvý pohľad s identickými parametrami nedostanete všade rovnakú kvalitu a výkon. Dobré výsledky merania úložiska a až nadštandardné pri sieti a CPU výkone VPS od WebSupportu nás samozrejme tešia. Samozrejme, týmto meraním nie je nič uzavreté a ideme s cloud produktami ešte ďalej.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

4 odpovede na “Máme skutočne prémiové VPS?”