Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Aké zmeny čakajú .sk doménu?

Už niekoľko týždňov sú známe nové pravidlá registrácie .sk domén. Pôvodne mali zmeny platiť už od nového roku, no účinnosť nadobudnú podľa posledných informácií až v septembri tohoto roka (konkrétne 1.9.2017). Prečítajte si, aké zásadné zmeny môžete očakávať.

1. Všetko vyriešite online

Koniec byrokratickým výletom so zmluvou k notárovi. Po novom bude stačiť vyplniť svoje údaje prostredníctvom online objednávky u svojho registrátora, uhradiť doménu a o pár sekúnd je doména vaša. Konečne to bude také jednoduché.

2. Registrátori nebudú držiteľmi domén

S novými pravidlami prichádza aj zákaz proxy držby domén pre registrátorov. V súčasnosti sa práve kvôli komplikovanému vybavovaniu SK-NIC Handle množstvo klientov rozhodlo ponechávať domény v držbe svojho registrátora. U nás registrujeme viac ako 95 000 .sk domén a z toho až takmer 60 000 domén je napísaných na nás ako vlastníkov.

Podľa nových pravidiel už registrátor nebude môcť držať na svoje meno doménu pre svojho klienta. Preto budeme v priebehu septembra a októbra 2017 meniť držiteľov domény na samotných klientov.

Postup pri zmene držiteľa domény bude nasledovný:
1. V priebehu apríla 2017 sprístupníme vo WebAdmine, po autorizovanom prihlásení formulár na aktualizáciu údajov k .sk doméne.

2. Zároveň začneme od apríla 2017 posielať notifikácie, aby si naši klienti aktualizovali, alebo potvrdili údaje držiteľa domény.

3. Po 15. septembri 2017 budeme automaticky meniť držiteľa v registri .sk domén (SK-NICu) podľa aktuálnych dát v našom systéme (aktualizované vyššie spomenutým formulárom alebo podľa údajov na koho je daná doména fakturovaná)

3. Držiteľ domény aj zo zahraničia

V nových pravidlách bude umožnené stať sa držiteľom domény aj so zahraničným subjektom. Doteraz mohol byť držiteľom domény len slovenský subjekt. Podmienkou bude doručovacia adresa v jednom z členských štátov Európskeho hospodárskeho priestoru.

4. Koniec doménovým špekulantom

Mnohí zrejme tušíte, ako fungujú doménoví špekulanti. Zaregistrujú si doménu a využívajú niekoľkodňovú lehotu do úhrady, po ubehnutí ktorej si doménu opäť zaregistrujú. A takto to robia stále dookola. Týmto spôsobom sa doména dala v podstate blokovať registráciou do stavu TA bez zaplatenia. Doménoví špekulanti takto registrovali mnoho domén a potom ich ponúkali na predaj za podstatne vyššiu cenu. Po novom sa doména zaregistruje až po uhradení platby na minimálne jeden rok.

5. Registácia až na 10 rokov

V rámci nových pravidiel pribudne možnosť registrácie domény na 1 – 10 rokov. Bude teda len na vás, aká dĺžka registračného obdobia vám vyhovuje.

Autor: Richard Čermák

Riadi brandovú časť slovenského Websupportu, tvorí obsahové stratégie, partnerské a sponzoringové aktivity, zastrešuje komunikáciu firmy.