Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Vybojovali sme výrazné zníženie ceny .sk domény

Po desaťročí prichádza zásadná zmena. Konečne sa začínajú lámať ľady v súvislosti s cenou, ale aj celým manažmentom .sk domény. Veľké hostingové firmy spustili iniciatívu, kontaktovali zástupcov SK-NICu a rozpútali veľkú diskusiu.

Boj za lepšiu cenu .sk domény

Na stretnutiach sa prejednávali najmä staré pravidlá, obrovská potreba ich modernizácie a samozrejme sme bojovali za lepšiu cenu .sk domény. So zmenou ceny samozrejme nesúhlasili zástupcovia SK-NICu. My sme argumentovali cenami iných domén v zahraničí, rastom a potenciálom .sk domény a jej konkurenciou. Argumentovali sme tiež fungovaním SK-NICu a jeho ziskovosťou a ako to robia iné registre.

Medzičasom v paralelnom vesmíre vznikali nové typy domén, národné domény lacneli a .eu doména investovala obrovské peniaze do marketingu.

Konečne sa však začali lámať ľady aj u nás. Po troch stretnutiach a niekoľkých hodinách celkom príjemných hádok sme dospeli ku kompromisu. Máme pocit, že obe strany boli nakoniec prekvapené, že sa dohodli. Pre nás však nie je výhrou to, aké ceny sa podarilo vyrokovať, ale to, že sa konečne rozhýbala diskusia a v horizonte niekoľkých mesiacov sú v pláne veľké zmeny.

Oceňujeme, že po toľkých rokoch stagnácie .sk domény sme sa zhodli, že sa treba stretávať pravidelnejšie, viac analyzovať dáta a neustále rozmýšlať čo bude najlepšie pre .sk doménu. Oceňujeme, že sa k tomu konečne začalo pristupovať ako k živému organizmu a do budúcna to dáva nádej na ďalšie zmeny k lepšiemu.

Historický okamih – výrazne nižšia cena .sk domény

Na zmenu reagujeme ako prví. Od 1.9.2016 sme v rámci jesennej akcie výrazne znížili cenu za nové .sk domény. Zľava však nie je všetko. K novej .sk doméne vám ponúkame skvelú možnosť zarobiť si niečo navyše. Ihneď po kúpe novej .sk domény vám zašleme unikátny kód, vďaka ktorému získate 1 € za každú úspešne sprostredkovanú kúpu .sk domény. Zadanie kódu v košíku však znamená extra zľavu 1€ aj pre kupujúceho. Takže o motiváciu je postarané. Stačí zazdielať link obsahujúci promo kód alebo samotný promo kód a čakať.

Pripavujú sa veľké veci

Ako sme už na začiatku spomenuli, desaťročie neprišlo k zásadnej zmene v pravidlách, fungovaní a cene. Byrokracia horšia ako v Rakúsko – Uhorsku. Ak chce klient vlastniť svoju .sk doménu, musí chodiť k notárovi, neexistuje dostupné technické rozhranie a API, doména sa nedá registrovať na 10 rokov, alebo absentuje rozhodcovský súd. Toto všetko sa má v najbližších mesiacoch zmeniť. Od začiatku nového roka 2017 budeme mať na Slovensku konečné moderné pravidlá. Vzhľadom na to, že sa s týmto problémom dlho nedalo pohnúť, výsledok je ohromujúci. Na druhú stranu je to len začiatok cesty a stále je tu obrovský priestor na zlepšenia.

[mc4wp_form]

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

3 odpovede na “Vybojovali sme výrazné zníženie ceny .sk domény”

Mozno ze raz zazijeme aj modernejsie technologie ako DNSSEC, DANE? Ako sa vam ich inac podarilo prebudit zo spanku? Doslo tam ku zmene vo vedeni?

Odpovedať

mozno za tym bude navsteva ICANNu https://sk-nic.sk/ 11.12.2015 ICANN navštívil SK-NIC , 8.1.2016 Pripravuje sa zmena Pravidiel , 26.4.2016 Stabilnejší internet – v Bratislave bol spustený zrkadlový koreňový server L

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *