Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

O čom sa dá blogovať? Napríklad o cestovaní

Cestovanie je ich vášňou a o svoje zážitky sa delia na blogu. Niektorým to prináša aj finančnú odmenu, spolupráce, kontakty a nové zručnosti. Ich najväčšou motiváciu pre blogovanie je však láska k cestovaniu a chuť podeliť sa o svoje zážitky so svetom. Niekoľko slovenských travel blogerov nám prezradilo, ako sa k písaniu vôbec dostali a aj to, čo by poradili všetkým, ktorí síce písať chcú, no nevedia o čom.

Photo and Traveling

Aleš založil svoj blog pred 3 rokmi. Predtým sa o svoje zážitky delil s priateľmi len cez facebook. “Avšak neskôr som dostal tip, aby som si založil svoj vlastný blog o cestovaní. Tento nápad sa mi veľmi páčil, a preto som dlho neváhal. S jeho založením mi pomohla skúsenejšia blogerka.” Obsah a menšie úpravy si robí sám, no ak potrebuje spraviť väčšie technické zmeny, pomôže mu kamarát.

3-21523f0a4712ccd216393d579c463f0c4045b913

Blogom si vyslúžil dve víťazstvá v súťaži Bloger roka. Blogovanie mu však dáva oveľa viac. “To čo mám na tom najradšej je, keď mi niekto povie alebo napíše, že sa mu moja práca páči. Vtedy ma zaleje nával radosti a emócii, ktoré sú mnohokrát neopísateľné. Okrem toho vďačím blogu aj za mnoho nových priateľstiev, nových skúseností a nových príležitosti. Blogovanie je pre mňa niečo z čoho mám skutočne úprimnú radosť.” Blog pre Aleša predstavuje jeden z jeho príjmov. A ak mu aj peniaze priamo neprinesie, tak určite ušetrí v podobe vstupov zdarma alebo môže bez poplatku vyskúšať rôzne zariadenia.

Ešte stále ste sa nerozhodli o čom písať? Inšpirujte sa radou od Aleša. “Podľa mňa sú dve cesty, ktorými sa môžete pobrať. Prvá je tá, že sa do toho bezhlavo pustíte a budete písať o všetkom možnom aj nemožnom. Tá druhá je taká, ktorú preferujem aj ja. Radšej sa zamyslite nad tým o čom chcete písať. Niekedy nápad nepríde hneď, ale to nevadí. Treba byť trpezlivý a tá správna myšlienka príde možno v ten najmenej očakávaný moment. Keď už si teda vyberiete tému, o ktorej sa chcete zmieniť pred celým svetom, malo by to byť niečo, čo robíte radi, čo vás napĺňa, čo vám robí radosť a pre čo sa dokážete kedykoľvek nadchnúť. Ak dáte prednosť týmto faktorom pred zárobkom, je možné, že sa vám bude pracovať ľahšie a takisto sa dostavia aj výsledky, z ktorých budete mať omnoho väčšiu radosť. Ak si vyberiete tému svojho blogu na základe toho, aby zarobil, tak sa môžete veľmi rýchlo stretnúť s tým, že vás to po čase omrzí.”

Crazy sexy fun traveler

Alex je úspešná blogerka. So svojím blogom Crazy Sexy Fun Traveler vyhráva zahraničné blogerské súťaže a napísali o nej už aj také médiá ako Huffington Post či Vanity Fair. Alex o cestovaní píše už 6 rokov. “Väčšinu života som trpela nespavosťou a tak raz ráno o 4-tej hodine ma už prestalo baviť pozerať filmy. Rozmýšľala som, čo dôležitejšie by som mohla robiť a napadlo mi, že keďže mojou najväčšou vášňou je cestovanie, mala by som prenášať moje cestovateľské skúsenosti ďalej. Tak som si v to isté ráno založila vlastný blog o cestovaní a odvtedy píšem.”

alex_titulka

Vďaka blogovaniu spoznáva nové kultúry, cestuje na VIP na miesta, ktoré by možno ako bežný turista nikdy nenavštívila. Stále sa učí novým zručnostiam a získava množstvo nových priateľov.

Blogom si zarába. “Blog som si založila s tým, že to bude moja práca, a tak sa aj stalo. Hneď po 5-tich mesiacoch blogovania. Robila som, a stále robím, všetko čo sa len dá, aby som sa blogom živila. Vďaka blogu som navštívila už 50 krajín, čo je približne jedna štvrtina sveta. Inak by som to určite nedokázala, lebo lacné ani také jednoduché to nie je.”

Alex odporúča všetkým nádejným blogerom, ktorí nevedia o čom písať, aby sa zamerali na svoju vášeň. “Neviete o čom? To je práve prvoradé, aby človek začal písať o tom, čo vás najviac baví, inak vás to veľmi rýchlo prestane baviť. Ja mám na zozname toľko tém a destinácií na články, že by som kľudne mohla napísať nový článok, hoci aj každý deň počas dalšieho roka bez toho, aby som cestovala do novej destinácie. Naozaj najdôležitejšie je písať o vášni, hobby, o čom veľa viete a čo vás zaujíma, aby ste tak na druhých preniesli vaše nadšenie a vedomosti. Všetko je o emóciách.”

TraFaM

Anna rada písala už od detstva, novinárčinu aj vyštudovala. “Z cestovania po svete, čo je ďalšie moje obrovské hobby, sa mi nakopilo kvantum zážitkov a fotografií. Mala som chuť sa s nimi podeliť, najskôr s rodinou a kamarátmi a po fajn spätnej väzbe od nich potom neskôr aj s verejnosťou prostredníctvom blogu.” Zatiaľ bloguje rok. TraFaM nie je jej zdrojom príjmov, považuje ho skôr za svoje portfólio, kde ľudia vidia ako a o čom píše, a formu sebarealizácie. “Je fajn, že nemusím tú istú historku z ciest rozprávať stokrát každému zo známych zvlášť, lebo si ju už prečítali na blogu. A mám viac času na rozprávanie tých na blogu nezverejniteľných.”

b981c0_725fbaa465fd4f0dad8e1d9c35218281

“Paradoxne, človek ktorý chce písať, by mal vedieť, o čomchce písať. S najväčšou vášňou budete pravdepodobne písať o tom, čo vás baví, nejaké hobby, aj práca môže byť hobby, cestovanie, móda, niekto píše básničky. Nemusíte ani extra dobre a rád písať, stačí, že pekne a zaujímavo fotíte. Možností je milión. Vždy je však dobré byť originálny a prísť možno s niečím novým, alebo to len robiť inak, než všetci ostatní, po svojom. Napríklad ja v blogoch neradím, ako lacno cestovať, kde zohnať letenky za dobré ceny, takých blogov je veľa a sú fakt dobré. Nerecenzujem hotely, ani nepíšem o krajinách štatisticky, tieto informácie nájdete na Tripadvisore či Wikipedii.

Píšem originálne a reálne cestovateľské story, ktoré som zažila. Či už to bolo cool, nebezpečné, alebo hrozné. Často s nadhľadom a dávkou humoru i sebairónie. A takéto blogy aj ja rada čítam. Nie len odporúčania, čo treba v daných krajinách vidieť, ale bavia ma práve tie srandičky okolo, ktoré cestovateľov postretnú.”

Tonychef

Tony mal vzťah k písaniu už od malička. Jedného dňa si povedal, že má ľuďom, čo povedať. Bloguje od roku 2014. “Začal som pár príspevkami komentujúcimi dianie okolo mňa a v lete 2015 vznikol seriál Mladý Slovák v USA, ktorý ma dostal do povedomia mimo mojich priateľov a známych.” Svojím blogom si vyslúžil druhé miesto v súťaži Blogger roka. No prináša mu aj pocit sebarealizácie, nové skúsenosti, zručnosti. “Blog je pre mňa spôsob, ako budovať svoju osobnú značku nielen ako travel blogera, ale ako človeka, ktorý je aktívny, pracuje na neziskových projektoch, organizuje malé eventy, je otvorený rôznej spolupráci a chce svojim kúskom prispieť k lepšiemu svetu okolo neho.”

Blog preňho zdrojom príjmov nie je, aj keď skúša affiliate programy na monetizáciu svojho blogu. “Myslím, že keď človek bude robiť dobrú prácu, peňažná aj nepenažná odmena si ho nájde sama :)”

12303962_1026443964064354_6976846341388446937_o

Neviete o čom písať? Tony odporúča hľadať inšpiráciu vo svojom okolí. “Väčšina blogerov by vám asi odporučila, aby ste si vybrali jednu tému, ktorej sa budete výlučne venovať. Ja si však myslím, že je dôležité najmä začať a inšpiráciu hľadať okolo seba. Zapojte sa do rôznych projektov, spoznávajte ľudí, cestujte, ochutnávajte dobré jedlá, vzdelávajte sa a témy na písanie sa určite nájdu a postupne sa aj vyfiltrujú na tie, ktoré sú vám najbližšie. Hlavne je dôležité povedať, že písanie blogu je veľká zodpovednosť a niekedy aj ja bojujem s tým, že by som mal písať omnoho viac. Avšak zapájam aj Facebook a Instagram, kde môžem komunikovať aj bez potreby písania dlhých článkov.”

Bez mapy

Milan sa k blogu dostal neplánovane. Vybral sa na študijný pobyt do Estónska. Krajina ho očarila a mal aj dosť voľného času na spustenie svojho blogu. “Chcel som sa podeliť so všetkými úžasnými zážitkami, krásnymi fotografiami a pocitmi a neskôr som začal písať aj o ostatných krajinách, ktoré som navštívil. A to ich bolo a je naozaj veľa.”

12719520_771060852997118_5085674798697439370_o

Po 3 rokoch blogovania zadarmo začal zarábať. “Na Slovensku nie je až taká veľká konkurencia a ak ste originálny, ľudia vás budú milovať. Zarábanie blogom na Slovensku nie je až taká tradičná práca a zatiaľ si neviem predstaviť robiť to na plný pracovný úväzok, ale všetko má svoj čas. Celú zimu strávim na Filipínach a v Austrálii, kde sa budem naplno venovať rozvoju svojho cestovateľského blogu Bez Mapy.”

Okrem finančnej odmeny prináša vlastný blog Milanovi aj pocit sebarealizácie. “Som veľmi kreatívny človek, ktorý má neskutočne veľa nápadov a stále musí niečo robiť. Denne mi napadnú minimálne štyri témy na nové články a videá a niekedy si tak v duchu poviem „nápady, dajte mi pauzu“ hahaha. Avšak, je to super a blog mi otvoril dvere do sveta online marketingu. Dnešná premodernizovaná doba nám prináša neskutočne veľa možností, tak prečo ich nevyužiť vo svoj prospech?”

Píšte o tom, čo vás baví, odkazuje Milan. “Ak by ste radi písali a neviete o čom, skúste písať o tom, čo vás baví. Je to jediná cesta k úspechu, no nemajte vysoké očakávania. Máte radi kone? V tom prípade môžete mať najlepší blog o koňoch na Slovensku, ak tomu venujete dostatok energie. Dôležité je sa taktiež nevzdávať a mať trpezlivosť. Najskôr vás nebude nikto čítať, budú sa vám smiať a hovoriť, že máte robiť niečo prospešnejšie. Potom prídu hejteri a tí, ktorí skritizujú aj to, akej farby máte tričko na fotografii. Stále sú tu však tisícky ľudí, ktorí vás budú čítať radi a podporovať. To je to najdôležitejšie.”

Cinderellas Traveling Shoes

Kristína intenzívne cestuje už viac ako 10 rokov a samotný nápad založiť si vlastný blog vznikol pred 3 rokmi. “Pravidelne sa ma moji priatelia a známi pýtali, ako je možné, že pri práci dokážem toľko cestovať, a chceli vediet tipy, kam sa oplatí ísť, čo vidieť za rozumnú cenu. Nechcelo sa mi opakovať dokola to isté, a tak vznikol nápad založiť si blog Cinderellas Travel Shoes.”

Ostrovy-Lembongan-a-Ceningan-24-1440x1080

Písať začala v angličtine, no neskôr prešla aj do slovenčiny. Návštevnosť jej webu vďaka tomu vzrástla a jej blogy dnes čítajú tisícky ľudí. Ako blogerka, cestovateľka spoznala veľa zaujímavých ľudí a dostáva ponuky na spolupráce. Blog však pre Kristínu nepredstavuje zdroj príjmov. Píše popri zamestnaní.

Kristína má pre všetkých nádejných blogerov jednoduchú a veľmi dôležitú radu. “Nájdite si tému, ktorá vás baví. Ja milujem cestovanie. Vždy po návrate z cesty plánujem hneď ďalšiu a kupujem novú letenku. Píšte o tom, čo vás baví a v čom sa aspoň z časti vyznáte – inak to čitateľ spozná.”

Unboxing traveler

Silvia dala pred 4 rokmi výpoveď v práci a vydala sa na svoju cestu po Južnej Amerike. Prostredníctvom blogu chcela zdieľať zážitky so svojimi blízkymi a zároveň sa zlepšiť v online marketingu. “Blogovanie je pre mňa kreatívna platforma, vďaka ktorej som sa veľa naučila a spoznala som inšpiratívnych ľudí z celého sveta. Zároveň mi blogovanie dáva možnosť vytvoriť moje vlastné produkty ako ebook a workshopy, ktoré práve pripravujem. Najviac ma však baví zdieľať skúsenosti z cestovania a práce z rôznych miest s čitateľmi, pomôcť im alebo sa od nich aj niečo dozvedieť.”

Blogovanie jej prináša len malý príjem, ktorým si je schopná pokryť letenky. Živí ako freelance marketérka a popri práci cestovaní si založila aj malú marketingovú agentúru Studio Inbound.

Snímka obrazovky 2016-07-22 o 23.18.54

Silvia vám odporúča písať o tom, čo vás baví. “Hlavne majte vlastný autentický pohľad na to, čo viete vyjadriť online. To znamená, že to nemusí byť len písanie. Môže to byť aj fotka, video, infografika… Tých formátov je dnes už veľmi veľa a tiež to závisí od platformy, ktorú si vyberie. Zároveň by som poradila byť sám sebou a nekopírovať to, čo už je, lebo travel blogov je obrovský pretlak a ak sa niekomu podarí zaujať niečim svojským, tak má vyhraté.”

 

Pre budúcich a začínajúcich blogerov sme pripravili seriál „O čom sa dá blogovať“, ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si aj naše články o slovenských foodblogeroch a fashion blogeroch.

[mc4wp_form]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Jedna odpoveď na “O čom sa dá blogovať? Napríklad o cestovaní”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *