Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné

4 dôvody, prečo používať HTTPS na bežnom webe

Ak máte jednoduchý statický web, osobný blog či obyčajnú one-page prezentáciu, asi si poviete, že SSL certifikát nie je pre vás potrebný. Veď nie ste predsa e-shop alebo banka a bez symbolu zámku pri svojej doméne vo webovom prehliadači sa zaobídete. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), má ale aj mnoho ďalších výhod, ktoré určite stoja za pozornosť.

1. Bezpečnosť

hus

Treba začať tým najpodstatnejším, bezpečnosťou. Ak máte SSL certifikát na svojej stránke, máte istotu, že obsah prenášaný medzi webovým serverom a klientom (v podobe webového prehliadača návštevníka) nie je modifikovaný. V opačnom prípade môžete riskovať man-in-the middle útok alebo to, že niektoré verejné WiFi siete môžu modifikovať takýto obsah (vymeniť like buttony pre sociálne siete či reklamu, ktorú cielene zmení dotyčný na svoju). Rovnako však aj váš internetový poskytovateľ (ISP) vidí všetky prenosy nešifrovaných dát. To už predsa stojí za zamyslenie, či použiť SSL certifikát.

2. Rýchlosť

tumblr_mnbl02voqO1qzrlhgo6_r1_1280

Ak je HTTPS použité v kombinácii s protokolom HTTP/2, dá sa očakávať rýchlejšie načítanie obsahu, keďže HTTP/2 používa kompresiu a multiplexing (vybavovanie viacerých požiadaviek naraz). Aj keď špecifikácia protokolu HTTP/2 nevyžaduje šifrovanú komunikáciu, tvorcovia webových prehliadačov sa dohodli, že to tak bude.

3. Analytika

maxresdefault

Ak vás zaujíma detailná webová analytika, je pravdepodobné, že ak beží váš web na HTTP a návštevnosť zo stránky na HTTPS, tak sa referer neprenáša. To vedie samozrejme k neúplným informáciám v analytických nástrojoch.

4. SEO

mr-bean-seo

Už v roku 2014 Google oznámil, že bude vo svojich výsledkoch na vyšších pozíciach uprednostňovať weby dostupné cez HTTPS. K tomu vydali aj niekoľko praktických odporúčaní, akým spôsobom používať relatívne odkazy či presmerovania.

Zvýšiť dostupnosť bezpečnej komunikácie má aj bezplatná certifikačná autorita Let‘s Encrypt – tá je dostupná aj u nás a pre každého.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

5 odpovedí na “4 dôvody, prečo používať HTTPS na bežnom webe”

Ako sú na tom Slovenské banky s HTTPS je lepšie nevedieť - Najlepšie blogyhovorí:

[…] Piatkový večer, búrka a dážď mi pokazili plány na večer. Tak som sa dostal aspoň k tomu, čo som už celkom dlho plánoval – ako a či vôbec banky používajú HTTPS. V dnešnej dobe ide takmer o povinnosť na bežných weboch, dôvodov je niekoľko – od lepšej pozície až po tú bezpečnosť a spísal som ich v článku 4 dôvody, prečo používať HTTPS na bežnom webe. […]

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *