Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné

Ako (ne)zabíjať čas na internete

Aby sme na Slovensku nepodľahli internetovému konzumu, posielame z Websupportu zopár našich tipov, ako osobne rásť vďaka internetu.

Vzdelávanie online

Na webe strácame more času v sociálnych sieťach. Najlepšie využitý čas je učenie sa, to hovoril už aj súdruh Lenin. Projekt Coursera.org pripravil prémiové americké univerzity ako Stanford a Princeton. Tento web po registrácií ponúka online kurzy top univerzít, interaktívne cvičenia k predmetom. Zážitok zo štúdia umocňuje komunitná sieť na diskusie a riešenie domácich úloh. Túto sieť pritom používajú skutoční denní študenti daných univerzít. Učíte sa teda spolu s nimi, akurát je všetko online. Pokryté sú viaceré odbory humanitného aj technického smeru. K štúdiu niektorých predmetov na Stanforde nepotrebujete 45 000 dolárov ročne na školné. Niektoré predmety začínajú už počas leta. Ak ste nenašli to, čo ste vždy chceli vedieť, prejdide si e-learningové programy jednotlivých univerzít. Coursera.org je iba vybratá špička ľadovca.

Zahraničná tlač

Ak vás nudí obsah slovenských médií, prajete si vedieť informácie skôr a ešte ich mať čo najviac, skúste občas hodiť očkom po WashingtonPost.com alebo NYTimes.com. Známy Wall Street Journal patrí k povinnému čítaniu každého, kto podniká. Tieto médiá sú síce americké, ale obsah je tvorený novinármi na celom svete. Web sa štandardne prispôsobuje krajine, z ktorej sa pripájate, preto uvidíte aj viacero európskych správ. Dobré „denné správy“ si viete poskladať aj sami  followovaním správnych ľudí na Twitteri. Vaši osobní kamaráti sú super, ale najnovšie poznatky z druhého konca sveta k vám asi neprinesú. Followujte autority oblastí, ktoré vás zaujímajú. Zamyslite sa, kto je váš vzor a zistite, či nemá konto na Twitteri.

Budúcnosť učenia jazykov?

Častým problémom, ktorý leží medzi nami a poznaním z internetu je jazyková bariéra. Zaujímavý start-up je duolingo.com. Myšlienka je učiť sa cudzí jazyk a pritom prekladať web. Systém vám prideľuje vety na prekladanie, čím si postupne cibríte svoje jazykové schopnosti. Duolingo sleduje váš level zo znalostí jazyka. Začiatočníkom prideľuje jednoduchšie vety, pokročilým zložitejšie. Každý sa takto stane hodnotným prekladateľom. Autori stránky vypočítali, že ak by sa všetci po anglicky hovoriaci ľudia chceli učiť po španielsky na Duolingo.com, celú Wikipédiu by dokázali preložiť za 80 hodín. V súčasnosti je dostupná španielčina, nemčina a angličtina. Španielčina je po angličtine a čínštine, tretím najpoužívanejším jazykom internetu. V testovacej prevádzke je to francúzština. Kedy a či sa dočkáme iných jazykov, to ukáže počiatočná prevádzka.

Vytvárajte obsah

Záverečná a najdôležitejšia rada k (ne)zabíjaniu času na internete znie: „Vytvárajte obsah!“. S nástupom sociálnych sietí sme začali akosi viac konzumovať. Zdieľame to, čo už bolo stokrát zdieľané a prinajlepšom, donekonečna o tom diskutujeme. A prekonajme to! Či už sa chcete vzdelávať, kariérne rásť, presadiť sa alebo robíte záujmový projekt, píšte obsah a nechajte ho podrobiť kritike ostatným. Hľadajte v informáciách nové súvislosti a píšte o nich! Tvorte obsah, blogujte, prezentujte sa! Servery dodáme my 🙂

15 odpovedí na “Ako (ne)zabíjať čas na internete”

Už sa pracuje na takom webe: http://lukasokal.sk/index.php/blog/blogy

Odpovedať

Užitočný článok. Určite by som tiež spomenul http://www.ted.com . Taktiež nejaké drísty sa snažím šíriť aj ja na http://www.slavomier.sk , pretože kto sa príliš zaoberá konzumáciou, nemá čas tvoriť! Matej, úplný súhlas.

Odpovedať

doplnil by som k tym jazykom aj http://www.livemocha.com/ je to skvely web a da sa tam slusne naucit jazik

Odpovedať

nevedel som ze existuje aj „cinstina“:) to je asi take jak rozpravat po americky:)
ked clanok tak poriadne. asi ste mysleli ze to je pisane v mandarine, ale maju tolko jazykov a dialektov, ze boh vie:)

Odpovedať

Skvelý článok….Tiež by som odporučil TED…je tam veľa zaujímavých prednášok a každý človek si tam nájde svoje

Odpovedať

Mám skvele nápady no potrebujem spoluzakladateľa ktorý tieto projekty technicky zabezpečí.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *