Preskočiť na obsah
Kategórie
Business História

Zmysel podnikania

Každý podnikateľ si niekedy kladie otázku, prečo to všetko robí. Niektorí si ihneď povedia, že ide o peniaze. Ale tí druhí aj v takej samozrejmej veci častokrát potrebujú nájsť hlbší zmysel. Peniaze a zisk aj keď sú podstatné, priorita pre nich nikdy neboli. A nám sa na poslednom WebSupport evente tento zmysel podarilo nájsť.

Stalo sa na ňom niečo zvláštne. Po pozvánkach sa zaprášilo a už po 2-3 dňoch bola kapacita naplnená. Ďalej sme toto podujatie už nemarketovali. Keď v deň konania začal prebiehať networking a komunikácia s jednotlivými účastníkmi, začal som sa dozvedať pre mňa nepochopiteľné veci.

Zistil som, že máme reálnych fanúšikov. Dokonca až priateľov. Považujú nás za slovenský google  :), sme pre nich firma s veľým F, sníva sa im o nás 🙂 a sú ochotní cestovať 100-vky kilometrov kvôli nám. Boli tam klienti ale aj exklienti ktorí prišli napríklad z Ružomberka, Trenčína a ďalších miest iba na otočku kvôli tomu čo robíme. Prišli na tých pár hodiniek, aby sa s nami porozprávali a pozreli ako to u nás reálne funguje. Prišli sa inšpirovať, pokecať si, stretnúť sa a spoznať nás.

A vtedy som pochopil, že nemusíte byť supervyhajpovaný technologický startup, aby Vaše podnikanie malo hlbší zmysel a oddaných fanúšikov. Stačí byť obyčajná  firma, ktorá robí neobyčajné veci. Firma plná ľudí ktorí robia to čo ich baví. Firma s kopou perfektných zákazníkov, ktorí ju nevnímajú iba ako číslo účtu na faktúre, ale milujú ju.

Ako a prečo? Stačí sa popri svojom poctivom core podnikaní úprimne podeliť o svoje vedomosti a skúsenosti. Tým pomáhať a inšpirovať ostatných ktorí do svojich projektov a firiem tieto skúsenosti prenesú a bude sa im dariť viac a rýchlejšie.

Keď počúvate ako sa  po vzore vašej firmy ostatní snažia zmeniť svoj prístup k zákazníkom, ako implementujú niektoré metódy vývoja a riadenia.  Ako odchádzajú z práce ktorá ich nebaví a idú za svojím snom alebo rozbiehajú svoje podnikanie. Vtedy idú ekonomické motivácie podnikania  do úzadia a objaví sa ten hlbší zmysel: vytvoriť niečo nepochopiteľné, niečo čo vôbec nie je samozrejmé, niečo magické. Povýšenie vzťahu klient – firma – zamestnanec – fanúšik na niečo vzácnejšie.

A po poslednom ws evente mám dojem, že sa nám to všetkým zamestnancom, klientom a našim fanúšikom darí vytvárať. Niečo, kde peniaze hrajú až sekundárnu úlohu. Namiesto toho je tu snaha robiť v živote to, čo nás baví a tým sa stávať šťastnejší. Pomáhať si aj bez okamžitého nároku na odmenu, zdieľať skúsenosti, inšpirovať a motivovať sa navzájom aj keď ste firma ktorá faktúruje a klient ktorí platí.

Čaká nás veľká výzva. Posunúť to ešte ďalej a rozvíjať nepochopiteľné veci.


Michal Truban– CEO at WebSupport.skmail: truban@websupport.sktwitter: @michal_truban Michal Truban

Autor: Michal Truban

Mišo je prirodzeným dôkazom toho, že poctivý biznis sa dá robiť aj v teniskách a bez zbytočných oficialít. Je zakladateľ WebSupportu, startupu Nicereply, InHiro či inteligentnej stoličky Neseda.

26 odpovedí na “Zmysel podnikania”

Až som mal zimomriavky, ako dokáže niekto pekne písať o svojich zákazníkoch. Ďakujeme za to že ste 🙂

Odpovedať

well, dear websupport, we love you:)

keep on doing great job, keep on inspiring others, because you`re good at it! 😉

z.

Odpovedať

Miso, drzime palce. Bodaj by na Slovensku bolo tazsie vyniknut obycajnym usmevom alebo ochotou vyhoviet zakaznikovi a potesit ho – pre zaciatok…

Odpovedať

dikes. toto docielit je jednym z mojich cielov. preto to hovorim na kazdej konferencii a kazdej prednaske. aj ked je to obrovska konkurencna vyhoda :). ale radsej nech su vsetci pohodovi, mili a happy. bude upgradnute vsetko.

Odpovedať

Yap. Chcel som prísť tiež 🙁 Ale pricestovať z ďalekej cudziny, to by bola už trochu drahšia káva vo WS… Skalný fanúšik, drží prsty.

Odpovedať

Toto je napísane veľmi dobre 🙂 som Váš fanúšik ste naozaj firma s veľkým F. V budúcnosti by som pre Vás chcel pracovať pretože to čo robiťe vy by som chcel robiť aj ja. Aktívne sa tomu venujem 🙂 tak sa k Vám možno raz dostanem 🙂

Odpovedať

Michal, velmi vam fandim a tesim sa ze WebSupport pomaha na Slovensku rozvijat trend „artistic“ firemnej kultury, podobne ako maju Zappos ci Netflix. Drzim palce nech sa vam dari dalej robit vasich zamestnancov a klientov stastnejsimi, a hladat cesty ako tym rozvijat vlastny biznis. A inspirovat ostatnych 🙂

Odpovedať

„Zmyslom podnikania nieje vytvarat zisk, to je len jeho nevyhnutnou podmienkou, aby ako taky mohol existovat. Aj clovek musi jest a pit ale nikto netvrdi ze zmyslom jeho zitia je jedenie a pitie. Napriek tomu ak nebudeme jest a pit, tak zahynieme. Aj podnik ked nebude tvorit zisk, tak zbankrotuje, musia ho zatvorit. Tvorba zisku je existencnou podmienkou, ale nieje cielom. Cielom podnikanie nie je tvorba zisku ale nachadzanie a naplnenie potrieb zakaznikov. Este raz: Nie zisk, hodnota akcii, ale nachadzanie a naplnenie potrieb zakaznikov.“(Dalajlama)

Miso Truban je CEO ktory tieto Dalajlamove slova robi v praxi. Miso je clovek ktoreho obdivujem pre jeho srdecnost, vynaliezavost a ludskost. Vela skusenosti mi dali roky kedy sme spolu studovali. Dakujem ti 🙂

Btw. pri citani blogu som si spomenul na Andreja Kisku, s jeho knihou Cesta manažéra z pekla

Odpovedať

Pekne si to vystihol a preložil na písmená. Po evente som dospel k podobným záverom. Nech sa Ti darí posúvať hranice podstaty podnikania aj naďalej.

Odpovedať

som rad ze sa tu aspon lastovickami meni kultura firiem z mafianskych privatizacii zo skorych rokov slovenska na kamaratske firmy, ktore pozitivne prispievaju do ekosystemu. ocenujem ws event kde sa dalo pokecat priamo s ludmi ktorych clovek poznal iba virtualne z pocutia.
uprimne dufam ze som nebol pozvany posledny krat, slubujem ze nabuduce zostanem do konca 🙂

Odpovedať

Vďaka článkom na Vašom blogu som sa konečne rozhodol a založil som si živnosť. Snáď to popri škole zvládnem. 🙂 Vďaka za kvalitné články z praxe. Veľa mi dali.

Odpovedať

super. ja vdaka takymto pribehom nas bavi robit to, co robime a ako to robime. drzim palce a keby si potreboval akukolvek pomoc bezproblemov sa ozvi.

Odpovedať

ano, tento blog je bezkonkurencny! dobra inspiriacia do buducna 🙂

Odpovedať

Super chalani, za vela rokov som vystriedal vela hostingov ale pred 3-mi rokmi som narazil na Vas a uz nemam co riesit. Taketo nadstandardne sluzby a pristup ku zakaznikom som este nevidel.
Drzim palce, len tak dalej. Dalsi rocnik urcite dojdem 😉

Odpovedať

Damy a pani z WS, klobuk dolu. Ste naozaj inspiraciou. Vdaka vasmu pristupu robim uz roky vsetko preto, aby kazdy moj zakaznik migroval k vam. Viem, ze tak budu vsetci spokojni 🙂

Odpovedať

Na zaciatok chcem uviest ze som Vas hostig este neskusal. Mam u Vas iba 2 domeny.
Paci sa mi vas pristup, administracia, fakturacné profily, nicereply ale tie ceny …. 🙁
V newsletteri pisete, ze chcete expadovat do Ciech. Ak si pozriete ceny napr. f. Wedos tak asi zistite ze to bude veeelmi tazke.
Radsej by som privital keby ste sa max. sustredili na SK trh a skusili napodobnit strategiu Wedosu – domeny za nakupne ceny, hosting za super cenu, podpora nonstop. Urcite by ste si rapidne zvysli podiel na Sk trhu. Stake neviem pochopit preco musi byt cena napr. za VPS na Slovensku 10x vyssia ako v CR ?
Strasne vela zakaznikov zo Slovenska by urcite radsej objednavalo domeny/hosting u slovenskej firmy ako v cechach. Verte ze ich nie je malo.

Odpovedať

Tesim sa, ze ste okrem financnych odmien objavili aj duchovne odmeny popri svojej praci, drzim palce ;).

Na moj vkus je tento „blog post“ prilis „cheesy“, cize niekto chce nieco vyjadrit tak velmi, ze to az zacne prehanat a vyzera to miestami trapne, ale nestracajte nadsenie, to je len moj nazor.

Peace 🙂

Odpovedať

No ja si myslím, že bez websupportu by sme dokonca ani nerozbiehali náš startup, pretože minimálne tieto články na blogu ma stále držia v tom, aby sme vytvorili skutočne nejakú pridanú hodnotu, aj keď nemáme milióny na konte, ale často len úsmev na perách 🙂 Naozaj veľká vďaka za potrebnú motiváciu a najmä ukážku toho, že sa to skutočne dá a nemusíme byť nutne v Silicon Valley. Pozdravujeme z Prahy a už teraz sa tešíme na prvý český WS event 🙂

Odpovedať

Jednoznacne najlepsia firma na Slovensku s ktorou mam skusenosti, a vobec sa necudujem ze ju ludia nazyvaju slovensky google. Michal Truban je pan, a websupportu drzim palce, nech sa rozvinie aj v CR, a nech im tam ukaze tu spravnu kvalitu. Ked si v buducnosti dakedy zalozim firmu, tak jednoznacne ju budem viest tak fajnovo jak Truban.

Odpovedať

škoda,že podobnych firiem nieje na Slovensku viac, ale vdaka sa motivaciu, ktoru davaju članky na vašom webe!

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *