Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Prečo je WordPress kráľ medzi CMS

Len pred mesiacom oslávil 12 rokov. Za tak krátku dobu sa mu podarilo vybudovať naozaj silnú komunitu fanúšikov a obrovskú základňu používateľov. Je výnimočný svojou škálovateľnosťou, pretože ľahko začnete na zdieľanom hostingu a neskôr môžete vyrásť až na clustrové riešenie.

U nás beží momentálne viac ako 20 000 inštalácií WordPress a je to jednoznačne najrozšírenejší systém na „tvorbu” stránok u nás, ale aj vo svete. Prečo je taký obľúbený?

1. Je 100 % zadarmo

Áno, je úplne zadarmo pre súkromné, ale aj komerčné účely. WordPress je slobodný open source a na jeho vývoji sa podieľa množstvo developerov z celého sveta. Práve to ho predurčuje k neustálej evolúcii.

2. Má nekonečné množstvo tém

Pre WordPress sa vytvára najväčší počet webových šablón na svete. Veľká výhoda je, že okrem komerčných webových šablón sa na webe povaľuje obrovské množstvo tém, ktoré ponúkajú developeri zadarmo pre voľné používanie, prípadne demo a trial verzie. My sme pre vás nedávno vybrali tie najkrajšie. Stačí si vybrať.

3. Akékoľvek rozšírenie nainštalujete za pár sekúnd

Chcete mať na svojej stránke možnosť zdieľania na sociálnych sieťach? Existujú desiatky pluginov, ktoré si jednoduchou inštaláciou vložíte na svoju stránku bez akejkoľvek znalosti programovania. Chcete si zálohovať svoju stránku, optimalizovať ju z pohľadu SEO, merať návštevnosť alebo zrýchliť načítavanie stránky? Žiadny problém. Je to len zlomok pluginov, ktoré si môžete jednoducho nainštalovať do svojho WordPressu.

4. Písanie a editácia článkov alá Word

WordPress má perfektný editor. Umožní vám pridávať a upravovať články v dvoch náhľadoch. Tí z vás, ktorí majú aspoň minimálnu znalosť HTML, využijú textový editor (HTML). Menej zdatní používatelia majú možnosť použiť vizuálny editor pre jednoduché copy & paste z Wordu. S maximálnym pohodlím vložíte do článku obrázok, tabuľku či citát.

5. Články môžete publikovať cez mobilnú aplikáciu

WordPress má vlastnú mobilnú aplikáciu. Je síce stále osekaná na najzákladnejšie funkcie, ale svoj účel plní. Nie je žiadny problém písať alebo upravovať články, stránky, tagy, schvaľovať komentáre, pozrieť si štatistiky či rýchlo pridať fotografiu.

6. Má ohromné množstvo návodov v slovenčine

A, samozrejme, v češtine, o angličtine nehovoriac. Stačí zadať kľúčové slová do google.sk a nájdete návod na akúkoľvek drobnosť, ktorú chcete implementovať do systému. Na Slovensku existuje hneď niekoľko špecializovaných webov, ktoré ponúkajú ohromné množstvo návodov. Ak chcete napríklad zrýchliť načítavanie stránky bežiacej na WordPresse, prečítajte si návod, ako na to.

7. Slávne osobnosti frčia na WordPresse

O tom, že WordPress je naozajstný kráľ, svedčia aj referencie slávnych používateľov. Kim Kardashian, Sylvester Stallone, Usain Bolt, Snoop Dogg, Katy Perry alebo vplyvné média, ako TechCrunch, BBC America či firmy Baťa, Sony, Ford, alebo Toyota. Náš firemný blog tiež beží dlhé roky na WordPresse. Pozrite si celý zoznam vplyvných používateľov WordPressu.

8. Google ľúbi WordPress

Od začiatku to bola láska na prvý pohľad. Toto je len zopár faktov, prečo ich vzájomný „milostný vzťah” stále pretrváva:

  • Google má rád logické architektúry na stránkach a WordPress je navrhnutý logicky.
  • Google miluje blogy. WordPress bol pôvodne vytvorený ako nástroj pre bloggerov.
  • Ak použijete štandardnú SEO funkcionalitu WordPress-u a ak ju použijete správne, mali by ste získať značné množstvo organickej prevádzky.

9. WordPress je lokalizovaný v slovenčine

Pre niekoho zbytočnosť, pre niekoho skvelá výhoda. Najjednoduchší spôsob, ako získať WordPress v slovenčine, je nainštalovať si ho prostredníctvom slovenského inštalačného balíčka. Ten si môžete stiahnuť priamo na stránke sk.wordpress.org, o ktorú sa stará slovenská WP komunita.

Má teda WordPress vôbec nejaké nevýhody? Zdá sa, že len veľmi málo. Tým, že ide o najrozšírenejší redakčný systém, je na WordPress realizovaných najviac hackerských útokov. To však nie je nič, čo by vás mohlo ohroziť, ak dbáte na pravidelné aktualizácie a zmenu hesiel.

Vytvorte si vlastnú stránku

Vyskúšajte si WordPress

Autor: Richard Čermák

Riadi brandovú časť slovenského Websupportu, tvorí obsahové stratégie, partnerské a sponzoringové aktivity, zastrešuje komunikáciu firmy.

13 odpovedí na “Prečo je WordPress kráľ medzi CMS”

…iba mu chýba multijazyčná funkcionalita, OK existuje pár vychytávok, ale podľa mňa by to malo byť v jadre a nie iba rozšírenie.

Odpovedať

Súhlasím, WordPress je kráľ a to doslova. Sám mám na WordPresse niekoľko desiatok webov a nie je problém ani 50k návštev denne. Ak je to na dobrom hostingu ako poskytuje WebSupport, tak to beží bez problémov. Niekto by tvrdil, že web musí načítavať aj 5 sekúnd, no beží bez problémov a je to do 1 sekundy, tak schválne http://www.kuponyzdarma.sk/ 🙂

Odpovedať

Nevyhody? Vsetko ma nevyhody a takisto aj wordpress.. Slaba multijazycnost, chybajuca podpora typov DB (iba mysql/mariadb), fixne definovane typy obsahu (bez zasahu nie je mozne tvorit nic ine ako „posty“ a stranky), nedodrziavanie MVC architektury, prilisna jednoduchost (umoznuje tvorit pluginy bez nutnosti dodrzavania aspon nejakej PHP kultury), …

Suhlasim, ze wordpress ma najma viac tem, jednoduchost okamziteho pouzitia na tvorbu contentu, ale akonahle je potrebne robit pokrocilejsie veci a nieco upravovat, kralom byt prestava… Mozno by teda bolo vhodne zamysliet sa nad tym trochu globalnejsie a nie iba stylo, ficime na WP, takze je best… Kazde CMS je dobre na nieco ine a tak by sa to malo aj brat. Takze na tvorbu contentu, blogy a pod ano, ale napr. na tvorbu komplexnejsieho eshopu, to pochybujem…

Odpovedať

Clanok ma velmi zaujal, hlavne z dovodu ze momentalne vyvijam vlastny CMS, takze dakujem, urcite budem mat pri vyvoji tieto veci na mysli.

Odpovedať

WordPress je super z uzivatelskeho hladiska, z developerskeho je background uplna katastrofa. Mrte globals etc … Suhlasim, pre userov super cms, ale lutujem kazdeho kodera co musi kodit nieco do wp.

Odpovedať

ghost postaveny na node.js je uplny nezmysel uz len kvoli node.js a siteleaf? to si robis snad srandu?

Odpovedať

Ano, WordPress ako kráľ CMS. LOL! A hlavne exploitov.
Já by som, po tom, ako som očul od ľudí, že boli skrz WordPress hacknutý, resp. že im boli šlohnuté nejaké credentialsy nenechával bežať bez chrootovania jeho okolia. Našťastie toto funguje celkom dobre cez PHP FPM, že mu človek dá chroot okolie, len tam musí mount –bind / resp. mount_nullfs -o ro library, keré potrebuje, aby to šecko mal na jednom fleku a potom sa človek nemusí báť. Samozrejme najnižšie právomoci. Sere ma ale, že PHP FPM zvykne behať ako root, čiže aj ten by to chcelo dať do jailu, na Linuxe najlepšie SELinux context, a celú inštaláciu do LXC kontajnera mimo ostatných aplikácii, ak na tom serveri ešte niečo beží.

Odpovedať

Zdravím,
rád by som sa opýtal a zároveň už konečne chcel zistiť, aký je zásadný rozdiel medzi WordPressom a Wix.com, kde sa dajú taktiež vytvárať stránky. Chcem jednoducho vedieť, čo je lepšie, no málo sa o tom píše a nemôžem to nikde nájsť.
Ďakujem

Odpovedať

Patrik, na tvoju otázku dostaneš asi vždy inú odpoveď, podľa toho, kto aký systém preferuje a používa. Wix je jednoznačne viac použiteľný pre väčšinu netechnických ľudí a naopak WordPress si môže každý ohýbať podľa seba, častokrát vrátane samotnej šablóny.

Odpovedať

Vedel by mi niekto prosím poradiť pri výbere CMS systému pre moju bakalárku? Mám navrhnúť webovú apku pre editovanie textu a pridávanie fotiek.
Ak by niekto vedel prosím na mail hinata666666@gmail.com
Dík

Odpovedať

Na Wodrpresse (ked to porovnam napr. s Joomlou) mi vadi, ze ma velmi male jadro s ktorym funkcny web sa spravit neda a preto si musis doinstalovat furu rozsireni tretich stran. Pri Joomle mi staci tak 5 rozsireni, pri WordPresse tak 20. A teraz si predstavte ze chcete upgradovat na vyssiu verziu WordPressu, cize upgradnut jadro systremu. Cim viac rozsireni je, tym mate vacsi problem. Derave rozsirenia su cestou ako sa hackuju weby. Toto mi na WordPresse vadi.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *