Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie Zákulisie

Novinky z najlepšej konferencie o open-source

Píše sa rok 2001 a v Bruseli sa koná 1. ročník konferencie OSDEM (Open Source Developers of Europe Meeting). Po prvý krát sa tu stretáva komunita, fanúšikovia open source riešení a vystupujú tu významí svetoví rečníci. Konferencia sa neustále vyvíjala v čase, narástol počet návštevníkov a do názvu pribudlo písmenko “F”, ktoré navrhol Richard Stallman (znamená “free”). FOSDEM okamžite zaznamenáva úspech a vyvoláva záujem.

A tento rok nalákal aj mňa. Po skvelých referenciách od kolegov, ktorí sa zúčastnili minulého ročníka, som sa rozhodol pridať sa k nim a zažiť túto udalosť. Spočiatku to vyzeralo tak, že najťažšou úlohou bude stihnúť všetky prednášky, ktoré si každý z nás vybral. Len pre predstavu: počas dvoch víkendových dní sa vo viac ako 20 miestnostiach predstavilo vyše  500 rečníkov a počet návštevníkov sa drží okolo 4000.

30. januára sa Bratislava zobúdzala do hustého sneženia, ktoré po pár hodinách ochromilo celé hlavné mesto. Uzavreté letisko a kolaps dopravy vyvolával nepríjemný pocit, že z tohto výletu nič nebude. Napriek tomu sme sa na letisko poobede predsa len vybrali a po miernom meškaní aj odleteli. Zaujímavé bolo to, že cesta z Mlynskej doliny na letisko trvala dvojnásobne viac, ako samotný let Bratislava – Brusel. Super, príroda nás má rada, pretože aj ona je open-source.

Fosdem - WebSupport TripFOSDEM sa koná na Université Libre de Bruxelles Solbosh campus. Nachádza sa južne od centra mesta. Inak, ak by sa chcel ktokoľvek z vás v budúcnosti zúčastniť, stačí len prísť, netreba žiadnu registráciu. Podujatie je otvorené pre každého.

A rozpráva sa tu naozaj o každej téme: kompilátoroch, databázach, programovacích jazykoch, bezpečnosti, distribúciach, virtualizácii, kancelárskych balíkoch, ale aj hardvéri, sieťach, prehliadačoch, komunite, licenciách a mnohých ďalších témach. Aj vďaka takémuto širokému záberu si človek uvedomí, kde všade sa s otvoreným softvérom stretáva.

Ako to však na podobných eventoch býva, úroveň prednášajúcich bola rôzna. Jeden z kolegov podotkol – je citeľné, či o danej téme rozpráva fanúšik alebo človek z projektu, či priamo autor.

V každom prípade, zaujímavých tém bolo viac ako dosť, a tu je krátky sumár tých, ktoré ma zaujali. Verím, že zaujmú aj vás a prípadne vás naštartujem k ďalšiemu hľadaniu informácií o daných témach. Ak by ste chceli vedieť viac info, neváhajte ma kontaktovať cez komentáre pod blogpostom.

Osobne ma najviac zaujímala infraštruktúra ako služba, virtualizácia a kontajnery.

Build Distributed, Fault-Tolerant Infrastructure with Apache Mesos – Dave Lester (Twitter) – momentálne je Mesos obľúbeným riešením, ako menežovať kontajnery, …desiatky tisíc kontajnerov. Dave sa zameral na filozofiu projektu, jeho fungovanie ako frameworku a prístup cez API.

GlusterFS – Overview & Future Directions – Niels de Vos (GlusterFS project) – GlusterFS je fajn riešenie, ale má svoje muchy. No aj tie sa podarilo za roky do značnej miery vychytať a na performance sa stále pracuje.

OpenNebula Deployments, from Small to Massive – Jaime Melis (OpenNebula Core developer) – prehľad veľkých nasadení tohto IaaS riešenia v univerzitnom, ale aj komerčnom prostredí. OpenNebula si zakladá na širokej podpore hypervízorov a prehľadnom GUI.

Is your community healthy? Metrics on the top CM software – super diskusia o configuration-management softvéri (Puppet, Chef, CFEngine, Ansible a SaltStack) a komunite, ako s ním pracuje, ako rieši problémy, kam sa vývoj takéhoto softvéru uberá.

Orchestration of Services with Juju – Marco Ceppi – demonštrovanie nasadenia orchestrácie z dielne Canonical (Ubuntu)

The open source OpenStack project infrastructure – Elizabeth K. Joseph – pozadie fungovania prispievania do tohto projektu svojimi Puppet skriptami (TIP – ak sa chcete zamestnať vo veľkej open-source spoločnosti určite sa zapojte, spoločnosti sledujú ľudí čo prispievajú kódom)

fosdem conferenceMonitoring As A ServiceJames Turnbull – skvelá prednáška o tom, ako pristupovať k monitoringu nielen z pohľadu infraštruktúry, ale biznisu samotného. James je v komunite dobre známy, napísal prvé knihy o technológiách ako Puppet či Docker a mnohých ďalších.

Live migration for containers is around the corner – Andrew Vagin – live migration je jedna z najviac žiadaných vecí pri produkčnom nasadení kontajnerov, projekt CRIU ju chcel riešiť pre OpenVZ, no veľmi rýchlo sa portoval aj pre Docker.

Rocket and the App Container Spec – Kelsey Hightower – Rocket je produktom špecifikácie aplikačného kontajneru z dieľne tvorcov CoreOS a alternatívou pre Docker. Striktnejšie sa snaží dodržiavať informácie o App Container Image (ACI), ich spúštaní a behu, taktiež o ich vyhľadávaní.

LXD: The Container Hypervisor – Serge Hallyn – svojou cestou sa rozhodol ísť aj Canonical a len nedávno predstavil vlastnú predstavu o kontajneroch. Poskytuje REST API pre LXC a integráciu do OpenStack. Do mesiaca by mal tak podporovať live migration.

Live atomic updates – Richard Maw – rozprávanie z vývoja projektu Baserock, ktorého cieľom je vyriešiť aktualizácie na bežiacich embedded systémoch.

Living on Mars: A Beginner’s Guide – Ryan MacDonald – toto bol dosť dobrý záver celého víkendu, Ryan je študentom University of Oxford a jedným z 660 kandidátov programu Mars One, ktorý si kladie za cieľ dostať človeka na Mars. Aj keď prednáška nebola ani tak o open-source tak aula bola naplnená na prasknutie a ľudia vydržali až do konca.

V jednotlivých prednáškových miestnostiach sa robili aj video záznamy, ktoré by mali byť čoskoro online. Po zverejnení ich určite updatenem aj v tomto blogposte.

Na začiatku som spomínal Richarda Stallman-a (rms), programátora a aktivistu za slobodný softvér. Na FOSDEM-e tentokrát nebol ako rečník, ale pred budovami roznášal letáky s informáciou, že “FREE“ bolo na webe eventu vyškrtnuté. Pri záverečnom talku organizátori podčiarkli, že vždy išlo a pôjde o FREE and Open Source Software Developers European Meeting.

Richard StallmanFOSDEM je obrovský, veľmi populárny a jedinečný event, ktorý by mal fanúšik slobodného softvéru aspoň raz za život navštíviť. Je organizovaný dobrovoľníkmi, no má veľmi vyskokú úroveň kvality prednášok a speakerov. Dovolím si tvrdiť, že množstvo komerčných konferencií nedosahuje ani polovičnú kvalitu, ako spomínaný FOSDEM.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *